Uzori za nju i njega

Nije nimalo neobično što deca i mladi imaju uzore. Na kraju krajeva, jedan od prvih oblika učenja kod sasvim male dece jeste učenje po modelu – imitiranje postupaka starijih. Ovakvo ponašanje se delimično zadržava i kasnije, pa zato i postoji zabrinutost roditelja zbog nekih javnih ličnosti – zvezda mezimaca njihove dece. Ako, recimo, idol njihove dece stalno psuje i ima rasističke stavove, roditelji će se brinuti da i njihovo dete ne usvoji ovakav negativan obrazac ponašanja (naravno, najbolje je da između roditelja i dece postoji dobra komunikacija i da roditelji paze na sopstveno ponašanje, tako da mogu da budu uzori svojoj deci u većini stvari). Međutim, pokazalo se da uzore nemaju samo mlade osobe – idole imaju i odrasle osobe oba pola.

Prema jednoj anketi, pokazalo se da čak 80 odsto ljudi i u odraslom dobu ima neku osobu koja joj služi kao uzor. Najčešće, to nisu filmske, muzičke niti sportske zvezde, kao kod mladih, već neka osoba iz neposrednog okruženja. Opet za razliku od mladih, odrasli muškarci i žene svoje idole kopiraju na različite načine.

Muškarcima uzori služe pre svega kao smernica za karijeru, naročito ako se radi o nekim konkretnim poslovnim situacijama. Plus, pošto su muškarci skloni takmičenju, takmičiće se i sa svojim uzorima i trudiće se da ih nadmaše (što, razume se, može da bude veoma podsticajno, kao i da im unapredi karijeru). Žene, s druge strane, na uzore gledaju kao na putokaz za ceo život, to jest, za sve oblasti u životu – stil oblačenja, odnos prema prijateljima, deci, partneru… Ako ženin uzor, recimo, tretira muškarce kao bezvredne, i ta žena će tako postupati, što, naravno, može da stvori velike probleme u vezi.

S obzirom na ovakve sklonosti, stručnjaci predlažu pokušaj obrtanja situacije – da žene svoje uzore koriste kao podstrek u karijeri, dok bi muškarci mogli da pokušaju da sopstvene uzore iskoriste za još ponešto, kao što je podstrek za sticanje veće socijalne kompetentnosti ili – zašto da ne – većeg potencijala za romantiku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.