Vijagra i moral

Smatra se da su kontraceptivne pilule donele seksualnu revoluciju, barem kada se o ženama radi. Žene su, konačno, mogle da vode ljubav bez straha od neželjenog začeća i svih ružnih posledica neželjenog začeća. Neko bi mogao reći da je i kondom isto tako sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće, plus štiti i od polno prenosivih bolesti, ali kada se radi o kontraceptivnim pilulama, njihova upotreba zavisi od žene i samo od žene, dok kada su u pitanju kondomi, žena zavisi i od muškarčevog pristanka da ga upotrebi. Otkako se na tržištu pojavila vijagra i pokazalo se da deluje, javila se ideja da vijagra predstavlja svojevrsnu seksualnu revoluciju za muškarce.

Otkud sad to? Pokazalo se da je vijagra izuzetno delotvorna prilikom takozvane psihičke impotencije. Recimo, kada je muškarac telesno zdrav i nema nikakvih problema u seksualnom odnosu sa svojom suprugom, ali „omane“ kada to pokuša sa nekom drugom ženom (komšinicom, koleginicom…). U takvim situacijama, impotencija je zapravo neka vrsta signala da muškarac radi nešto za šta i sam zna da ne bi trebalo da uradi – a vijagra pruža mogućnost da se taj signal prenebregne.

Razume se, ovakva upotreba vijagre donosi nove moralne probleme, jer otvara nove mogućnosti za neverstvo. Vijagra se prilično često spominje kao moćno sredstvo koje pomaže sredovečnim oženjenim direktorima da se ne „obrukaju“ sa mlađahnim sekretaricama. Da ne bude zabune: neverstvo nije jedina svrha vijagre – ima bračnih parova kojima je vijagra bila od pomoći. Ipak, vijagra se, eto, može upotrebiti i u drugačije svrhe osim pomoći bračnim partnerima.

Naravno, bilo bi besmisleno kriviti vijagru za neverstvo; to je samo pilula koja ne može, sama po sebi, biti odgovorna ni za šta. Ljudi su i dalje ti na kojima ostaje izbor šta će učiniti. Određena mogućnost im je pružena – a na njihovoj savesti je da se opredele šta će sa tom mogućnošću da urade.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike