U trendu

10 najdugovečnijih rasa pasa: Ako želite da nabavite psa koji će biti sa vama dugo, evo koga da izaberete

Pre nekoliko dana, na tron najstarijih pasa se popeo alentejski pastirski pas Bobi koji ima bezmalo 31 godinu! Ipak, australijski ovčar se ne nalazi na listi najdugovečnijih rasa koju objavljujemo.

Bilo bi sjajno kad bi svi psi mogli da žive toliko dugo.

Saznajte kojih 10 rasa pasa žive najduže na svetu.

1. Čivava

Jedna od najdugovečnijih rasa, prosečnog životnog veka od 15 do 20 godina je čivava. Doskoro najstarija čivava na svetu imala je 20 godina i uginula je prošle godine, a na njeno mesto došao je još stariji, 23-godišnji mužjak Spajk.

2. Jorkširski terijer

Popularna a dugovečna rasa je i jorkširski terijer: on dugo usrećuje vlasnike, jer živi između 17 i 20 godina.

3. Pomeranski špic

Životni vek ove paperjaste minijature je između 12 i 16 godina. Rasi pomeranaca pripada i popularni bu, najslađi pas na svetu.

4. Jazavičar

Pripadnici rase izuzetno živahnog karaktera obično žive između 12 i 15 godina, ali ima i starijih: jazavičar Šanel doživeo je čak 21 godinu.

5. Patuljasta pudla

Pametne lepotice koje se lako obučavaju žive od 12 do 15 godina, ali je najstarija patuljasta pudla Šejmus živela dve decenije.

6. Maltezer

Još jedna izuzetno popularna mala rasa, čiji pripadnici žive od 12 do 15 godina. Malteški pas je drevna rasa sa Malte i poznat je kao hipoalergenski pas.

7. Lasa apso

Životnog veka između 12 i 15 godina, ovaj pas divnog karaktera svojevremeno je uzgajan da bude čuvar budističkih hramova.

8. Mops

Predstavnik stare kineske rase životnog veka do oko 15 godina. Ovog psa obožavaju ljudi širom sveta, naročito zbog razigranog i veselog karakera.

9. Bigl

Pripadnik najpogodnije rase za decu, budući da je poslušan i veoma aktivan. Živi prosečno između 12 i 15 godina, ali je bigl Buč živeo skoro dvostruko više, doživevši 27 godina!

10. Patuljasti šnaucer

Ova rasa je veoma živahna i lako se trenira, kao i veći varijetet šnaucera. U proseku živi između 12 i 15 godina, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar