U trendu

10 najzdravijih rasa pasa: Njih ćete retko voditi kod veterinara

Prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji danas su u svetu registrovane 355 rase, a činjenica je da su određene pasmine otpornije na oboljenja od drugih.

Donosimo listu 10 najzdravijih psećih rasa.

Australijski ovčar

Ovi psi su vrlo aktivni i avanturistički nastrojeni. Poznati su kao dobro građena rasa i ujedno kao jedna od najzdravijih.

Shiba Inu

Shiba Inu je jedna od najstarijih rasa na svetu. Jako su nezavisni i inteligentni, ali znaju da budu i poprilično svojeglavi. Rasa je jako izdržljiva i ovog psa ćete retko videti kod veterinara.

Pas mešanac

S obzirom na genetsku jedinstvenost mešanci čine savršene ljubimce za one koji žele psa s malo zdravstvenih problema. U poslednjih nekoliko studija otkriveno je da su mešane vrste u stvari zdravije od čistokrvnih.

Gde možete pronaći jednog od tih zdravih, divnih pasa, pitate se? Posetite azil za pse i pronađite svog malog mešanca.

Australijski govedar

Rekord u psećoj starosti drži australijski govedar Bluey koji je umro sa 29 godine. Nije ni čudo što postaje sve popularnija rasa, oni su jaki, aktivni i odlični porodični psi.

Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Ovi neumorni psi imaju izuzetno visok kapacitet energije, što ih čini jednom od najpopularnijih rasa, bilo kao pastirskog psa, psa u spasilačkim službama ili psa za ispomoć slepim osobama.

Bigl

Rasa Bigl nema genetske predispozicije za neke ozbiljne bolesti. Imaju jako kvalitetne kosti i zube, ali su jako skloni gojenju.

Engleski springer španijel

Ovi predivni ljubimci su retko pogođeni zdravstvenim problemima. Ako i imaju nekakav problem, on je najčešće vezan za oči. Oni su najviši i najbrži od svih španijela i predstavljaju odličnu kombinaciju lepote i posebnosti.

Basenji

Basenji ili „pas koji ne laje“ je jedna od najstarijih prirodnih rasa. Basenji su jako živahni psi i rietko kad obole. Zbog činjenice da ne laju, smatraju se odličnim porodičnim ljubimcima za one koji žele mir u kući.

Belgijski ovčar

Belgijski ovčar je zdrava, aktivna rasa koja nema uobičajene bolesti koje se nalaze kod puno drugih radnih rasa pasa. Imaju odličan instinkt za čuvanje i zaštitu, stoga su i omiljeni psi policijskih snaga.

Sibirski haski

Odlično zdravlje i predivne osobine čine haskija jednom od najpoželjnijih rasa. Neobično su snažni i agilni te se svrstavaju u najizdržljivije i najsposobnije pse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)