U trendu

5 najslađih minijaturnih rasa pasa, koji je vaš favorit? (foto)

Minijaturne verzije poznatih rasa pasa poslednjih 10 godina sve se više traže. Popularnost zahvaljuju društvenim mrežama, a koštaju i do 4.000 evra! Na žalost, njihov uzgoj je dosta diskutabilan, ali ne može se poreći da su preslatki! Ovo su najslađe minijaturne rase pasa!

„Teacup dogs“ ili psići koji stanu u šoljicu (za čaj) nije priznati termin. Američki kinološki savez izjavio je da su ovi psići-igračke najmanji psi na svetu, međutim kinologija ih ne priznaje niti ne odobrava njihov uzgoj, ali uprkos tome ovi su stekli popriličnu popularnost zahvaljujući ponajviše društvenim mrežama pa se ipak uzgajaju i prodaju.

I zaista, zaista su preslatki, mada nam je teško zamisliti da imamo psića jedva nešto većeg od miša kad je štene, a ni kasnije nije mnogo veći, kojem se ne piše dobro ako ga slučajno nagazimo ili sednemo na njega. Iz istog su razloga loš izbor za malu decu.

Službeno minijaturnim „teacup“ psima smatraju se svi oni koji nisu teži od 0,9 do 2,2 kg i niži su od 40 centimetara u odraslom dobu. Mnogo je kontroverzi oko njihovog uzgoja, a mnoge ne idu na ruku psećem zdravlju i sreći.

Neetični uzgajivači tako mali rast pasa postižu parenjem najkržljavjih psića iz legla i pothranjivanjem kako bi što slabije rasli – grozno, zar ne? Zato je preporuka dobro ispitati uzgajivačnicu i zdravstveno stanje psića pre kupovine, naravno, ako je neko spreman da plati cenu od 750 do 3500 američkih dolara.

Ali niko ne može osporiti da su tako slatki!

Pogledajte:

1. Briselski grifon

Vrlo su pametni i dobro su društvo vlasniku.

2. Maltezer
Jedna od najstarijih pasmina, idealan izbor za svakog ko želi psa koji će mu sedeti u krilu.

3. Pomeranski špic

Popularizovala ih je britanska kraljica Viktorija. Pomeranci su danas puno manji nego nekada, a u mini verziji još i sitniji.

4. Ruski patuljasti pas

Ova pasmina priznata je 2008. i jedna je i inače od najmanjih na svetu – mini pasmine se najčešće i uzgajaju od malih vrsta. Danas je popularna verzija s dugom dlakom na ušima.

5. Pudlica
Pod normalno dolaze u tri veličine, a male, srednje i velike. Male pudlice bile su vrlo popularne u Francuskoj u 17. veku. Sad postoje i u manjoj verziji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.