U trendu

Četrdeset dobrovoljaca spasava životinje

Zbunjene mačke koje ne znaju da siđu sa krova ili drveta, psi zaglavljeni u podzemnim kontejnerima, ptice upletene u kučinu ili žice… redovna su „klijentela” tima „Animal Rescue Serbia” koji nešto više od godinu dana pomaže životinjama u nevolji.

Ekipa koja funkcioniše u Beogradu, Nišu, Vršcu i Novom Sadu broji četrdesetak dobrovoljaca, a na svaku akciju, priča Irena Uzelac, sekretar ovog udruženja, obično izlazi po troje ljudi – jedan spasava, drugi asistira, treći snima.

Životi kuca, maca i ptica neretko vise o koncu i jedina nada su im baš oni. Spasli su ih nebrojeno puta, a njihove akcije trajale su i po devet sati u kontinuitetu. Jedna od najdužih, ali i najtežih, bila je ona kada su u Mirijevu iz rupe u zemlji duboke 12 metara izvadili štene.

– Građani su se već navikli na nas i zovu kad god vide neku životinju u problemu. Nažalost, postoje i situacije u kojima ne možemo da im pomognemo. Da bismo mačku izvadili ispod haube automobila ili spasli psa koji je kroz krov upao u napuštenu kuću, prvo moramo da dobijemo dozvolu od vlasnika koji su često nepoznati. Nedavno je jedno mače upalo u cev podstanice toplane, ali dok smo mi pronašli osobu koja može da nam otključa i omogući nam prolaz do njega, životinjica je utihnula – priča Uzelac.

Saradnja njihovih volontera sa nadležnim institucijama je veoma dobra i dosta je onih koji žele da im izađu u susret kako bi akcije uspešno priveli kraju. Odličnu komunikaciju imaju sa „Veterinom Beograd” i „Zoohigijenom”, a kada kuca ili maca upadnu šaht uvek mogu da računaju i na pomoć „Vodovoda i kanalizacije”.

U privremenom smeštaju volontera „Animal Rescue Serbia” utočište je našlo 12 mačaka i tri goluba. Životinje su im i neprocenjiva pomoć u timu pa su zato nerazdvojni deo ove družine i svraka Milojko, pas Badi i mačka Ada.

– Badi je pre nekoliko godina pronađen na Adi. Bio je prepun krpelja, istraumiran i plašljiv. Sada je to jedna vesela i druželjubiva životinja koja ide sa nama u akcije spasavanja i ima važnu ulogu da umiri pripadnike svoje vrste. Ada je takođe pronađena na Adi pa je tako i dobila ime, a i Milojka koji je ispao iz gnezda spasla je jedna naša volonterka sa kojom on sad živi. Svraka je slobodna, ali i dalje ne želi da napusti svoju prijateljicu – priča Irena Uzelac.

Ekipa „Animal Rescue Serbia” trenutno se priprema za važan događaj – prvi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji. Teme ovog susreta vladinog i nevladinog sektora biće dobrobit životinja, spasavanje, odgovorno vlasništvo.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.