U trendu

Evo kako da olakšate vruće letne dane svom ljubimcu

Visoke temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, ali za vlasnike kućnih ljubimaca to može da znači i više poseta veterinaru. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u vodi. Tokom toplijih meseci više pažnje posvetite držanju vašeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko saveta, prenosi Avaz.

Osigurajte im dovoljno sveže vode

Ljubimac mora da ima dovoljno sveže vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Činije sa vodom i pojilice uvek moraju da budu pune, a vodu menjate nekoliko puta dnevno, jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

Omogućite im dovoljno hlada ili svežeg vazduha

Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u senci. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora da ima protok svežeg vazduha. Pazite na promaju jer su ptičice vrlo osetljive na nju. Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti, nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka!

Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može da poraste za 19 stepeni u samo sedam minuta. Tokom vrućeg dana, to može da bude smrtonosno.

Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci vole klimu s optimalnih 22 stepena. Izbegavajte rashlađivanje ventilatorom.

Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

Birajte vreme šetnje

Ne šetajte psa u doba dana kada je u vazduhu najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je naročito važno za pse sa kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada, zbog skraćenih nosnica, ne mogu rashladiti dahtanjem. Takođe ne terajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigama da se okupaju, a glodarima da se naslone na hladniji predmet

More je naročito zdravo za pse, posebno za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, so ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papige će se rado okupati u vodi pa im stavite puni tanjirić u kavez. Takođe ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve hemikalije. Glodare će rashladiti zaleđena flaša vode obmotana krpom i privezana uz kavez.

Ublažite im nastale opekotine

Ako je vaš ljubimac zadobio opekotine, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

Koristite kremu za sunčanje

Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći kod mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebalo bi na ljubimce naneti zaštitu od sunca svakih tri do četiri sata na mesta koja su najmanje pokrivena dlakom: stomak na psima a kod mačaka uši te nos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.