U trendu

Idealne za stan: Tihe rase pasa koje neće uzbuniti komšiluk lajanjem

Ukoliko razmišljate o nabavci psa, osim mešanaca koje možete udomiti, na raspolaganju imate i 221 različitu pasminu pasa. Potrebno je dobro razmisliti kojeg psa odabrati i uzeti u obzir sve faktore.

Između ostalog, određene pasmine su bučnije od ostalih, što može biti problem ako imate susjede koji bi se mogli žaliti na neprestano lajanje i zavijanje.

Nikad ne možete biti sigurni da pas neće lajati, ali postoje one koje općenito laju manje te se smatraju tihima.

Basenji

Ako želite biti sigurni da pas neće lajati, onda je Basenji opcija za vas. Njegovo ime bukvalno se prevodi kao „pas bez laveža“, iako stvara tihe, ali pomalo čudne zvukove koji zvuče kao jodlovanje.

Francuski buldog

Francuski buldog posebno je dobar izbor za one koji žive u stanovima, jer retko laju i ne treba im velika količina prostora.

Buldog

Buldozi su jedna od najtiših rasa koja provodi dosta vremena dremajući.

Bernski planinski pas

Osim što su bernski planinski psi predivni, vrlo su odani i laju samo kad je član porodice u opasnosti ili iz drugog opravdanog razloga.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Koliko su slatki, toliko su tihi. Kavalirski španijel kralja Čarlsa možda će lajati da vas obavesti da je neko pred vratima, ali ubraja se u tihe rase.

Vipet

Vipeti su vrlo brzi i neverovatno umiljati psi, ali i iznenađujuće lenji i vrlo loši čuvari. Malo je verovatno da će zalajati čak i ako neko provali u dom.

Ši cu

Ši cu će se radije sklupčati u krilu svog vlasnika nego praviti nered i lajati.

Šiba inu

Vrlo inteligentni psi rase Šiba inu, poreklom iz Japana,su ljubimci koji obično laju samo ako za to postoji vrlo dobar razlog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)