U trendu

Idealni su za stanove: Ovo je sedam najtiših rasa pasa

Iako obožavamo svoje pseće prijatelje, oni mogu imati neke vrlo iritantne navike. Jedna od njih je lajanje, koje je kod nekih rasa izraženije nego kod drugih. Njihovo lajanje je vrlo važan način komunikacije s nama, ali mnoge komšije za to možda neće imati razumevanja. Srećom, postoje rase koje su mirnije i tiše od ostalih iako i to zavisi od karaktera samog psa.

Basenji

Ovaj lovački pas poznat je još pod nazivom „afrički pas koji ne laje“. Ovi psi dolaze iz Afrike i verovatno su najstarija rasa na svetu jer ih se može prepoznati i u egipatskoj umetnosti.

Vrlo su inteligentni, a posebni su po tome što bukvalno ne mogu lajati! Zbog specifičnog oblika grkljana proizvode zvuk sličan jodlovanju, ali i to rase vrlo retko jer su po prirodi vrlo mirni. Ipak, mogu biti dosta tvrdoglavi i potrebno je dosta vremena za dresuru.

Mali engleski hrt

Neverovatno su brzi, dosežu brzinu do 55 km/h. Oprezni su, ali nisu dobri psi čuvari jer ne laju mnogo i uopšteno su miroljubivi. Takođe su i vrlo lenji i najradije se izležavaju na kauču.

Bernski planinski pas

Potiču sa švajcarskih Alpa, neverovatno su jaki i mogu da vuku i do deset puta teži teret od svoje telesne težine. Veseli su i smireni porodični psi, ali vrlo odlučni i vole da rade stvari koje im omogućuju trošenje energije. Ako ih ostavite same predugo, mogu biti destruktivni pa je preporučljivo rano početi s dresurom.

Ruski hrt

Ovi psi blage naravi i prefinjenog izgleda najpre su se uzgajali kao lovački psi, a zatim su postali popularni među ruskim aristokratima kao ljubimci. Vole da trče, ali znaju da budu i lenji i mirni. Rado se maze sa svojim ljudima kad god im se pruži prilika. Ipak, imaju vrlo izražen lovački instinkt pa ih ne treba ostavljati same s malim životinjama.

Škotski ovčar

Ovi stočarski psi laju kad im je dosadno, ali ako ih dobro dresirate, lajanje će retko biti problem. Ova rasa je jedna od najinteligentnijih, vrlo brzo uče i rado ispunjavaju zahteve svojih vlasnika.

Njufaundlenderi

Ova rasa obožava decu, smireni su i imaju zaštitnički instinkt. Potiču iz Kanade, a iako su vrlo tihi, njihova pojava može da uplaši pljačkaše. Nisu za osobe koje su osetljive na prljavštinu, jer je njihovo krzno privlači kao magnet.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Ovi slatki psi prvo su uzgajani kao lovački psi, ali su vrlo brzo postali popularni kao ljubimci. Mnogi članovi britanske kraljevske porodice imali su upravo ovakvog psa. Vole da prate svoje ljude i mrze kad ih se ostavite same.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)