Kako da otkrijete da li je vašem psu dosadno?

Dobar pokazatelj da je vašem psu dosadno je to što se ne vraćate uveče u istu kuću koju ste ostavili ujutro.

Pas koji se dosađuje verovatno će biti destruktivan pas – žvaće zavese, podera ćilime ili još gore. Iako možda mislite da on čini te stvari da bi vas kaznio, u stvari to nikada nije slučaj. Psi jednostavno postaju krajnje frustrirani bez fizičke ili mentalne stimulacije – pas koji se dosađuje često je pas koji se slabo vežba.

Još jedan trag vašem psu može biti dosadno: kada uđete na vrata, on vas neprestano šapa ili vuče tako blizu da se čini da joj je potrebno pažnje. Ili naprotiv, ako vaš pas jednostavno leži tamo – ne reaguje na dozivanje ili izgubi interesovanje za svoje omiljene igračke – to bi moglo značiti da je zatvoren i jednostavno odustao od pokušaja da privuče pažnju ili stimulaciju.

Pas koji se dosađuje je pas koji slabo vežba
Realnost je takva da većina nas mora da radi tokom dana, pa ako ne možete da provodite sate i sate sa svojim psom, uverite se da je vreme koje provodite s njom kvalitetno vreme. Šetajte ga ujutro. Idite u park i bacite loptu 50 puta. Izvedite ga na trčanje noću ili na planinarenje za vikend. Šta god on voleo da radi, pronađite način da to uklopite u svoj raspored.

I zapamtite, nemojte isticati odlaske i dolaske. Isto važi i kada ga pozdravite. Pozdravi se mirno kako ne bi podstakao skakanje ili preterano uzbuđenje. Uspostavite neku vrstu rutine koju vaš pas navikne na ono što se dešava kada se vratite kući – kad ona vidi da ste se smestili, i ona će to učiniti.

Još jedna napomena: Dosadu ne treba mešati sa anksioznošću zbog razdvajanja – vrlo ozbiljnim stanjem u kojem je vaš pas pod velikim stresom ili čak uspaničen vašim odsustvom. Pozovite profesionalca ako mislite da je ovo možda problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.