U trendu

Kako da prebolite gubitak kućnog ljubimca

Ukoliko ste nekada u životu izgubili kućnog ljubimca, onda znate o kakvom bolu i praznini je reč. Kako biste se izborili sa takvim osećanjima, postoji nekoliko načina da taj gubitak lakše prebrodite.

U početku je potrebna velika pažnja bližnjih koji zapravo ponekad i ne razumeju kako se zapravo osećate ili ne mogu da shvate težinu vašeg gubitka.

Neretko možete čuti odveć poznate fraze utehe poput „nađi neku zanimaciju“, „pronađi neki posao koji će ti okupirati misli“ ili „gledaj napred“.

Međutim, emocije zbog gubitka kućnog ljubimca mogu dovesti do povlačenja u sebe i patnje u tišini zbog čega je neophodno naučiti takve situacije izbeći.

Druga osećanja

Postoje situacije kada je odlazak ljubimca neizbežan, pa se vlasnik odluči da mu „prekratiti muke“. Međutim, iako ispravan, taj postupak može izazvati osećaj krivice i patnje.

Tada se u glavi počinju javljati pitanja da li je sve moralo biti baš tako, kao i nedoumice kako dalje bez voljenog druga.

Dalje se javljaju zaista teška stanja jer tuga u srcu prouzrokuje umor, neispavanost, manjak apetita, ali i radnog elana.

S druge strane, vodič za tugovanje ne postoji i primetne su oscilacije, a sve zbog toga što ljubimci oblikuju život i navike čoveka. Dakle, njima se posvećuje pažnja, velikodušnost, odanost, a zauzvrat dobija zabava i puno više od toga. Ukoliko su pas ili mačka obeležili neki poseban period života ili promenu, onda gubitak još teže pada.

Novi ljubimac

Važno je osluškivati svoja osećanja, sa svešću o tome da novi ljubimac barem u prvi mah ne može da zameni starog. Privikavanje i protok vremena donose nagradu u vidu novih prijatnih trenutaka.

Ukoliko su prošli meseci otkad vam je ljubimac uginuo, a i dalje se ne osećate dobro, popričajte s osobom od poverenja koja vas neće osuđivati.

Osim toga, bilo bi dobro da se i sami zapitate šta možete da uradite po pitanju organizacije vremena i odnosa sa ljudima u svom životu kako biste odvratili misli i slobodno vreme ispunili nekim drugim aktivnostima.

Za kraj, važno je još jednom ponoviti da je reč o veoma bolnom iskustvu s kojim se svako nosi na svoj način. Stoga dajte sebi vremena da odbolujete gubitak, a vreme, strpljenje i suočavanje sa sopstvenim osećanjima su najbolji saveznici na putu prevazilaženja takvog lošeg iskustva, piše Elle Italia.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar