U trendu

Mnogi veruju da crna mačka donosi nesreću, ali samo u jednom slučaju ipak donosi i sreću

Stari Egipćani su obožavali mačke, pa i one crne. Ali, u Evropi su ih demonizovali, a posledica starih verovanja je da se i dan-danas u skloništima najteže udomljavaju crne mačke. Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi, pa je retko bila simbol nečeg dobrog.

Značenja koja su se vezivala za crnu mačku u istoriji su vrlo oprečna. Prema hrišćanskom verovanju, ako vam crna mačka pređe put, smatra se demonom koji stvara zlu prepreku kako bi nas odvojio od boga. Zato se crne mačke smatraju i lošim kućnim ljubimcima. U srednjovekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali sa đavoljim bićima i vešticama, a mačka koja vam preseče put, bila je znak da vas posmatra sam đavo.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primer, ako crna mačka krene u vašem smeru, veruje se da to donosi sreću, pa je nemojte terati. U Škotskoj, ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće. Zbog raznoraznih pretpostavki o crnim mačkama, skloništa za životinje iz godine u godinu sve teže udomljuju crne mačke i sve više ih je uspavano. Na drugu stranu, sve više skloništa izbegava da udomljava crne mačke tokom oktobra zbog Noći veštica. Postoji niz slučajeva u kojima su ih ljudi usvajali u oktobru kako bi bile „živi eksponat“ na raznim zabavama povodom Noći veštica, nakon čega bi ih vratili u sklonište ili ponovo ostavili na ulici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.