Nije pit bul: Verovali ili ne ovi psi su NAJOPASNIJI

Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase pasa tipa bul terijer (pit bul, stafordski terijeri, bul terijer), dobermani i rotvajleri, ali istraživanje američkih naučnika je pokazalo da su najopasniji – mali psi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji s čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su, od 33 pasmine koje su istraživane, dokazano da je najagresivniji – jazavičar, preneo je Index.hr.

Prema tim navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.

Na drugom je mestu čivava, a na trećem Džek Rasel terijer.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt.

Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu, navodi portal.

Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.

(Tanjug)

3 komentara
 1. bambi

  Kazna za svakoga ko pusta kuce sa povodca ili ne stavlja korpu psu mora biti u dijapazonu od 10 do 20.000 evra. Iste kazne moraju biti i za one koji voze bicikl ili motor po pesackim zonama. Samo tako mozemo da licimo na moderne evropske gradove. Ovako, veca je sansa da poginete u pesackim zonama nego na ratistu.

  1. Anonimni

   Možda je bolje da streljaju sve koji tebi ne odgovaraju. 20.000 evra hahahahaha

 2. Anonimni

  isu psi opasni, opasni su vlasnici. Njih posmatrajte.

Napišite komentar