U trendu

Olakšajte brigu o svom psu – evo saveta

Nabavili ste psa ili ga imate duže vreme, ali i dalje postavljate pitanja kada je vreme za kupanje psa, kako da dam tabletu psu? ili kako da mu isečem nokte, a da ga ne povredim?

Evo nekoliko korisnih saveta

Davanje tableta

Ni ljudi ne vole da gutaju tablete pa nema smisla kriviti pse kad im baš nije do lekova. Srećom, psi su prilično proždrljivi i nije im teško podvaliti lek u hranu.

Naravno, ako smete, smrvite tabletu u nekakvu mekanu hranu i malo promešajte. To je najlakši način da psu date lek bez njegovog pristanka.

Kupanje

Ako ste među onim vlasnicima koji svog psa moraju da traže po stanu nakon što otvorite slavinu u kupatilu, vreme je da tom problemu pristupite malo drugačije.

Prvo ga poslasticama, igračkama i pohvalama namamite u kupatilo, tako da dobije osećaj kako je odlazak tamo najbolja stvar na svetu.

Kad ga kupate, pobrinite se da mu sapunica ili voda ne ulaze u oči i da je voda prijatno topla. Nemojte se nervirati i nemojte vikati.

Nakon kupanja istrljajte svog psa peškirom, a nakon toga mu dajte jedno lepo opušteno četkanje.

Pre, tokom i posle kupanja imajte poslastice pri ruci i nagrađujte dobro ponašanje.

Sečenje noktiju

Ponekad čak i takva sitnica kao sečenje noktiju može da postane pakao za vlasnika i za psa. Najbolji savet koji vam možemo dati je da psu počnete seći nokte još dok je štene kako bi mu to kasnije bila rutina. Ukoliko ste udomili odraslog psa koji je imao loše iskustvo, pokušajte prvo pronaći grickalicu za nokte koja ljubimcu neće stvarati stres čim je vidi , a zatim pribegnite podmićivanju poslasticama.

Možete psa čak testirati koliko je nervozan u vezi diranja šapa, olovkom ili nekim drugim predmetom. To bi vam trebalo dati ideju hoće li vam ljubimac stvarati probleme kad mu priđete s grickalicom u rukama.

Pre nego što mu skratite nokte, pokušajte da ga naviknute na zvuk koji grickalica za nokte pravi. Prvo upotrebite grickalicu u blizini pseće šape tako da mu uopšte ne dirate nokte, a tek nakon tog probnog sečenja stvarno počnite s postupkom.

Nakon toga postupak je uvek isti – malo pomalo, uz puno pohvale i poslastica.

Oblačenje 

U slučaju da imate kratkodlakog psa koji je osetljivog zdravlja, pre ili kasnije moraćete da ga obućete ako želite da ga izvedete u šetnju po hladnu vremenu. Najbolje je početi privikavati na odeću mnogo ranije neo što će mu ona trebati.

Takođe, počnite nečim jednostavnim kao što je jakna bez rukava. Nagradite ga ako ostane miran nakon što ste ga obukli.

Glavni savet koji vam možemo dati je – budite dosledni, strpljivi i nemojte odustati!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.