U trendu

Ovo je najskuplji pas na svetu, košta i preko milion evra (foto)

Zlatni tibetanski mastif smatra se psom kakvom nema ravna. Smatraju se statusnim simbolom i prestiž je imati ga u kući. Nazivaju ih i „tibetanske doge“ i, pošto su retke, cene skaču do – Himalaja.

Rekord za najskuplje prodatog pas svih vremena drži, naravno, tibetanski mastif. Pre sedam godina štene zlatnog tibetanskog mastifa prodato je 1,9 miliona dolara! Štene je bilo staro godinu dana, visoko 80 santimetara i teško – 90 kilograma. Ponosni vlasnik je Kinez koji je imao poseban dogovor sa odgajivačem.

U čemu je tajna ovog psa? Važi za izuzetno odanu i do smrti lojalnu životinju. Spreman je da se uhvati u koštac sa svim zverima i nomadska plemena Azije koristila su ga za lov i kao čuvara ovaca od vukova, leoparda, medveda… Danas je stvar prestiža imati ovakvog lepotana.

Prvi tibetanski mastif Siring stigao je u Evropu 1847. godine na poklon mladoj Viktoriji, engleskoj kraljici. Dva psa je i Dalaj Lama poslao američkom predsedniku Ajzenhaueru na poklon. Koliko je poznato, jedan tibetanski mastif živi i u Srbiji, u Takovskom kraju.

Tibetanski pas ima izuzetno jaku vilicu, braon oči spuštenih kapaka, uši srcolikog oblika i veoma, veoma jak grudni koš sa prednjim nogama. Odlično podnosi hladnoću, prija mu dresura i nije poznato da može da oboli od neke bolesti. Jedinstven je i po tome što ženka ima teranje samo jednom godišnje. Živi oko 15 godinama.

Ovom psu je neophodna dresura i vlasnik čvrstog karaktera. Izuzetno je tvrdoglav i batine su kontraproduktivne.

Posle tibetanskog mastifa, najskuplji su nemački ovčar (dobro treniran i do 15.000 evra), kavalije king Čarls terijer, persijski hrt, engleski buldog, samojed, akita, čau čau, rotvajler i egipatski faraonski pas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.