U trendu

Ovo je pet najpametnijih rasa pasa (foto)

Svaka rasa ističe se nekim kvalitetima. Neki su odlični radni psi, neki vrlo umiljati, neki izvrsni lovci, a neki se skoro uopšte ne linjaju pa su idealni za stan.

Takođe postoje i pasmine koje su pametnije od ostalih. Naime, svakog psa moguće je naučiti različite i zahtevne trikove, ali neke rase ih usvajaju brže od ostalih.

Evo o kojima je reč.

Border Collie

Foto: Marius LengwilerCC BY 2.0

Border Collie smatra se najpametnijim psom zbog visoke inteligencije i mnogo energije. Snažno se vežu za ljude pa su im idealni radni i životni suputnici. Međutim, neće im biti dobro ako nemaju vlasnika sa podjednako visokim nivoom energije kao što su oni. Pravom vlasniku ovaj pas će biti izuzetno dobar i vrlo će brzo učiti.

Pudla

Foto: Paul JohnsonCC BY 2.0

Pudla se vrlo lako dresira, vrlo je oštroumna i uživa u ljudskom društvu. Dobar je radni pas, kao čuvar i u lovu. Odlična je u treningu i vrlo poslušna i voli kreativno vreme za igru, zbog čega je nekada bila popularna kao cirkuski izvođač. Međutim, ako joj je dosadno, kreativno će se zabavljati pa ponekad i upasti u nevolje.

Nemački ovčar

Foto: Eli ChristmanCC BY 2.0

Inteligencija i pamet odlike su nemačkog ovčara. Trikove usvoje nakon samo nekoliko ponavljanja, a naredbama se pokoravaju uglavnom nakon što ih prvi put kažete. Znatiželjni su kada je u pitanju učenje novih zadataka jer im to daje svrhu. Ova pasmina često se koristi i kao čuvar, policijski i patrolni pas, a treniran je i za vojne skokove padobranom.

Zlatni retriver

Foto: Kevin SmithCC BY 2.0

Ova vrlo umiljata i popularna rasa poznata je i po inteligenciji. Može da nauči preko 200 komandi. Odana je, puna ljubavi i strpljenja, voli da ugađa i učiti.

Rotvajler

Foto: This Pilgrim’s ProgressCC BY 2.0

Rotvajler je vrlo odan, poslušan i pouzdan pas. Zaštitnički je nastrojen i jedva čeka da dobije zadatak. Rotvajleri su poznati kao psi čuvari, ali i policijski i terapijski psi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.