U trendu

Ovo morate da znate o pingvinima

Pingvini su posebna stvorenja i ovo su neke od zadivljujućih informacija koje o njima morate znati. Carski pingvini mogu da narastu i do 130 cm, dok su patuljasti visoki maksimalno 33 cm, a galapagoški 49 cm. Osim što su visoki, carski pingvini mogu da ostanu pod morem oko 20 minuta. Iako imaju perje, oni spadaju u grupu od 40 ptica koje ne mogu da leti, ali su zato izvrsni plivači.

Mogu da popiju puno morske vode jer imaju posebnu žlezdu koja filtrira so iz krvotoka. Iako ljudi misli da pingvini žive na Severnom polu, oni zapravo većinom žive na južnom poluostrvu. Carski pingvin živi na Antarktiku gde temperature mogu da budu i do -40, a vetar dosegne brzinu do 144 km/h.

Crna leđa pomažu pingvinima da se stope sa okolinom (morem, kopnom, stenama…) i tako izbegnu predatore koji ih vrebaju s visine. Bela boja na stomaku im pomaže da izbegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi). Ponekad muški pingvin čuva i sedi na jajima dok ženka ide u lov koji trajaju i nedeljama. Pingvini su vrlo društvene ptice i rade sve u grupama, plivaju i hrane se zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar