U trendu

Ovo može da bude veoma naporno: Kako pravilno iseći nokte psu?

Briga o psu obuhvata mnoge aspekte, a jedan od ključnih elemenata je pravilna nega šapa, uključujući redovno skraćivanje noktiju.

Pregled pre sečenja

Pre nego što posegnete za makazama ili grickalicom, pažljivo pregledajte šape vašeg psa. Posmatrajte boju noktiju da biste utvrdili gde se nalazi krvni sud. Ako su nokti lakši, biće lakše videti nerv. Sa tamnijim noktima budite pažljivi i oprezni.

Koristite prave alate

Investirajte u kvalitetne makaze za nokte ili grickalicu prilagođene veličini i tipu vašeg psa. Oštri alati su neophodni da biste izbegli kidanje noktiju ili nelagodnost tokom sečenja. Takođe, imajte pri ruci hemostatsku gazu kako biste brzo reagovali u slučaju neželjenog krvarenja.

Navikavanje na dodir

Pre nego što počnete sa šišanjem, uverite se da se vaš pas oseća prijatno kada dodiruje svoje šape. Mazite ih, igrajte se sa njima i obratite posebnu pažnju na njihova stopala. Ovo će smanjiti stres tokom samog procesa sečenja noktiju.

Postepeno sečenje

Ne žuri. Secite nokte postepeno. Ovo je posebno važno ako je vaš pas osetljiv na sečenje noktiju ili ako niste sigurni gde se nerv nalazi. Ako vidite tamnu tačku u sredini nokta, sečenje treba da se radi postepeno kako biste izbegli povredu nerva, piše Index.

Izbegavajte krvarenje

Ako dođe do krvarenja, nemojte paničiti. Koristite hemostatsku gazu da zaustavite krvarenje. Ako niste sigurni kako da postupite, obratite se svom veterinaru. U većini slučajeva, mali rez se može zaustaviti stiskanjem sterilnom gazom nekoliko minuta.

Nagradite poslušnost

Nakon što završite proces podrezivanja noktiju, nagradite svog psa za poslušnost. Ovo može uključivati poslasticu, maženje ili igru. Ova pozitivna iskustva će pomoći u stvaranju veze između nege noktiju i prijatnog osećaja.

Pravilno skraćivanje noktiju vašeg psa je od suštinskog značaja za njihovo opšte zdravlje i dobrobit. Uz pažnju, prave alate i pristup korak po korak, možete osigurati da proces bude bez stresa i za vas i za vašeg četvoronožnog prijatelja.

Uvek zapamtite da ako niste sigurni kako pravilno da sečete nokte svom psu, pitajte svog veterinara ili profesionalca za pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar