U trendu

Ovo psi rade kada osete lošeg čoveka: Ovo je njihova prva reakcija

Akiko Takoaka, istraživač sa Katedre za psihologiju na Univerzitetu u Tokiju, tokom godina istraživačkog rada sproveo je različite studije na psima koje su dale zanimljive rezultate i sve navode na isti zaključak: psi znaju kada su prevareni i u isti mah pamte ko im je to uradio, nakon čega gube poverenje u tu osobu.

Prilikom jednog od ovih eksperimenata, volonter koji je učestvovao u studiji je pokazao činiju sa hranom nekolicini pasa-ispitanika, dok je druga osoba „poslužila“ činiju koja je bila prazna, što psi nisu mogli da vide, sve dok joj se ne približe.

Isto je potom ponovljeno nekoliko puta, a rezultat je bio izuzetno zanimljiv — psi su se sjećali ko ih je prevario, pokazujući bijes ili ravnodušnost prema njemu, dok su prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali privrženost. Studija koju je sprovela Katedra za psihologiju Univerziteta Kjoto pokazala je da psi mogu da razumeju i kada je neko neprijatan prema njihovoj ljudskoj porodici i da se ponašaju u skladu sa tim.

U ovom eksperimentu učestvovali su psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje nisu poznavali. Neki od volontera su potom zamoljeni da se lepo ponašaju prema vlasniku psa u njegovom prisustvu, dok je drugi trebalo da se ponašaju neprijatno i da viču na vlasnika uz pokazivanje agresivnih gestova.

Zatim su volonteri ponudili hranu psima, oni koji su se ljubazno ponašali prema vlasnicima su naišli na prihvatanje i ljubaznost od strane kućnih ljubimaca, dok su oni koji su bili neprijatni naišli na stav odbijanja ili neprijateljstva, prenosi Nacionalna geografija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar