U trendu

Pas ne treba da vas liže – može biti OPASNO

Godinama se verovalo, a pojedini i sada veruju kako pljuvačka od psa ima lekovita svojstva i da nema ništa loše u tome da vas vaš ljubimac povremeno “poljubi”. Međutim, istina je drugačija.

Neilanjan Nandi, profesor na Medicinskom fakultetu Dreksel u Filadelfiji u razgovoru za “Njujork Tajms” rekao je da proteini iz pseće pljuvačke možda mogu ubrzati zarastanje rana na njihovom telu, ali to ne znači da isto deluju na ljude.

Naprotiv, u njoj se nalaze bakterije, virusi i gljivice koje mogu biti opasne za zdravlje ljudi.

Leni K. Kaplan s Veterinarskog fakulteta Univerziteta Kornel u Njujorku upozorava da je najčešće reč o salmoneli, ešerihiji koli i bakteriji Campylobacter, koje mogu da se prenesu u čovekov organizam i dovedu do problema sa sistemom organa za varenje.

Ipak, dodaje da to ne znači da treba zabraniti psu da vas liže.

“Kada pseća pljuvačka dotakne ljudsku kožu, pogotovo ako je čovek zdrav i na koži nema rana malo je verovatno da će doći do bilo kakvih problema”, objašnjava Kaplan.

Ipak, dodaje da nije preporučljivo da pas ljude liže oko usta, nosa i očiju, jer se putem tih delova tela bakterije lakše unose u ljudski organizam.

Pogotovo nije preporučljivo da pas liže otvorene ljudske rane jer je u takvim situacijama mogućnost prenošenja bakterija sa psa na čoveka najveća.

Takođe, ne preporučuje se da pas liže decu, starije ljude i hronične bolesnike jer je reč o osetljivijim osobama sa slabijim imunitetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.