U trendu

Pas velikog srca: Rotvajleri se vrlo brzo povezuju sa svojom porodicom i spremni su na sve da ih zaštite

Zbog svoje neustrašivosti, visoke inteligencije i velike povezanosti sa svojim vlasnikom, rotvajleri su veoma cenjeni psi.

Oni su savršeni porodični psi, a uz odgovarajuću dresuru, zaista mogu biti čovekov najbolji prijatelj.

Poreklo

Rotvajleri važe za jednu od najstarijih rasa. Vode poreklo od mastifa, pasa uzgajanih za borbe sa lavovima u arenama, još iz doba Rimljana. Preci današnjih rotvajlera putovali su sa osvajačima, terajući stoku kojom su se vojnici hranili.

Pasmina je dobila ime po nemačkom gradu Rottwil (crvena vila). Ovi psi su i tada bili cenjeni zbog svojih izuzetnih radnih sposobnosti, a manje kao porodični psi.

O rotvajlerima kao samostalnoj rasi prvi put se govori 1890. godine, a 1910. zvanično je ustoličen kao policijski pas.

Zahvaljujući svojoj inteligenciji, odanosti i snazi i danas je savršen radni pas, ali i odličan porodični ljubimac.

Telesne karakteristike

Rotvajleri kao rasa spadaju u snažne, srednje velike pse. Mužjaci su značajno krupniji od ženki težine između 50-60 kg i visine u grebenu 61-69 cm. Ženke teže između 35-48 kg, visine 56-63 cm.

Glava je jaka i široka, njuška srednje duga, a vrat mišićav. Telo je nabijeno, ravnih leđa i širokog grudnog koša. Rep prirodne dužine je dugačak i jak, vodoravno nošen.

Najčešće se rep kupira, odnosno skraćuje na prvom ili drugom pršljenu i to dok je pas štene. Dlaka im je kratka, oštra i crna, a donji deo njuške, grudi i šape svetlije braon-narandžaste boje.

Prosečni životni vek im je oko 10 godina.

Zanimljivo je da od svih rasa pasa, najjači ugriz ima upravo rotvajler. Zahvaljujući svojim širokim jakim čeljustima, najjači izmereni ugriz iznosi 250 kg/cm2.

Temperament

Karakter bilo koje rase psa zavisi isključivo od naslednih, genetskih i stečenih, naučenih faktora.

Rotvajleri su u osnovi uravnoteženi, samouvereni i hrabri psi. Vrlo brzo se vezuju za porodicu, odnosno vlasnika i spremni su da urade sve kako bi ih zaštitili.

Dosta su suzdržani i nepoverljivi prema strancima što ih čini kvalitetnim čuvarima domaćinstva. Spadaju u visoko inteligentne pse i brzo uče. Sve ove karakteristike čine ih neustrašivim i poslušnim psima.

Mogu biti svojeglavi pa im je neophodan autoritativni vlasnik i dosledna dresura. Psa od malena treba socijalizovati, staviti mu do znanja da je vlasnik “vođa čopora” i naučiti ga granicama koje ne sme da prelazi.

Pravilno odgojen rotvajler odlično će se slagati sa decom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Ženke rotvajlera su odanije i privrženije vlasniku pa ih je lakše dresirati, dok su mužjaci samostalniji i sa više karaktera.

Zdravlje i nega

Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Kao kod svih većih pasa može doći do displazije kuka. Nekada je ova bolest genetska, ali se može pojaviti i usled naglog rasta ljubimca.

Najbolji način za dijagnostikovanje je pravovremeno snimanje kukova. Skloni su oboljevanju od raka, koji je najčešći uzrok prevremene smrti rotvajlera.

Ova rasa je vrlo energična i potrebno im je dosta aktivnosti i kretanja. U suprotnom skloni su gojenju što može izazvati niz oboljenja. Uz pravilnu ishranu i svakodnevnu fizičku aktivnost, pas će biti mišićav i zdrav.

Rotvajleri ne zahtevaju mnogo nege. Vrlo se malo linjaju i dovoljno ih je češljati jednom nedeljno.

Dobro se prilagođavaju uslovima života u stanu uz redovne šetnje. U dvorištu će pas uživati, ali nikako ne sme biti zapostavljen u boksu jer rotvajler pati bez čovekovog društva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.