U trendu

Vlasnici pasa ove tri stvari rade iz ljubavi, a psi ih mrze

Vlasnici svoje ljubimce smatraju članovima porodice. Kada je reč o psu, za kog se kaže da je čovekov najbolji prijatelj, važno je znati da je ipak reč o životinji koja komunicira s okolinom na potpuno drugačiji način od ljudi.

Vlasnici moraju da nauče jezik svojih ljubimca i promene stvari koje psima možda smetaju, a da vlasnici toga nisu svjesni jer samo žele da im iskažu ljubav.

Zagrljaj je jedna od najintimnijih ljudskih poteza kojima izražavamo sreću i ljubav prema nekome. I dok nama on predstavlja zadovoljstvo, naš kućni ljubimac to ne voli. Naime, psi nemaju ruke i ovakva reakcija njim je strana. U psećem svetu zagrljaj, odnosno kada jedna životinja stavi šape na drugu, znači dominaciju i pokušaj pokoravanja.

Ako primetite da vaš pas kada ga zagrlite okrene glavu, otima se ili umiri i plazi jezik i liže njušku, to znači da mu nije prijatno. Želite li da mu pokažete koliko ga volite, poigrajte se s njegovom omiljenom igračkom ili ga nagradite nekim zalogajčićem.

Takođe, tapšanje po glavi je jedna od stvari koju ljudi često rade, a ona psima nije nikako prijatna. Tapšanje i maženje po glavi ili, još gore, po njuški u psima izaziva nelagodu. Ponovno je reč o dominaciji u kojoj vaš dlan pokorava psa. Iako će vaš ljubimac sa zadovoljstvom prihvatiti svaki vaš dodir, imajte na umu da ovo njima zaista ne predstavlja toliko zadovoljstvo koliko se vama čini.

Želite li da pohvalite ili razveselite vašeg psa, počeškajte ga po leđima ili, još bolje, po zadnjem delu leđa, iznad repa, a on će vam biti veoma zahvalan.

Psi obožavaju rutine i disciplinu, što znači da nametanje pravila i zabrana vašem ljubimcu u psećim očima nikako ne znači da ste strog i zli vlasnik. Naprotiv, psi od vas kao vođe očekuju povratnu informaciju o stvarima koje su dobre i dozvoljene i onima koje su strogo zabranjene.

Pseći mozak funkcioniše na nivou deteta od tri ili četiri godine. Upravo u tom razdoblju deca testiraju svoje roditelje i iskorišćavaju svaku pukotinu u pravilima u svoju korist, a jedini lek za takvo ponašanje je doslednost. Isto je i s psima, gde kod vaspitanja životinje ne jednostavno mora značiti ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.