U trendu

Zašto psi ližu svoje šape? Veterinarka otkriva kada morate da se zabrinete

Vlasnicima kućnih ljubimaca može biti teško kada se psi ne osećaju dobro, jer može biti veoma teško odrediti uzrok njihove nelagodnosti. Na kraju krajeva, oni ne mogu verbalizovati svoja osećanja, ali nam svakako mogu poslati znake. Jedan od signala da nešto nije u redu sa zdravljem vašeg psa je lizanje šapa, prenosi Yahoo.

Razlozi zbog kojih psi ližu šape mogu biti različiti, od jednostavnog svraba do nečeg ozbiljnijeg. Doktorka Fiona Li, veterinarka na Klinici za životinjsku dermatologiju, objašnjava na šta treba obratiti pažnju i kada kontaktirati svog veterinara. Zakažite sastanak sa svojim veterinarom ako lizanje potraje da biste utvrdili uzrok.

Evo nekih od razloga zašto psi ližu svoje šape:

Trauma ili strano telo: Bilo šta od posekotine do slomljenog nokta ili uganuća može izazvati nelagodnost.

Sekundarne infekcije: Veterinar može da proveri infekcije uključujući stafilokoke, gljivica Malassezia i parazite Demodek. dr. Li kaže: „Mogu biti hronični ako se ne leče ili leče na pogrešan način“.

Alergije: Dr. Li objašnjava da su buve najčešća alergija, ali šape su manje pogođene. Alergije na hranu su manje uobičajene, ali šape mogu biti pogođene. Alergije na životnu sredinu mogu se dijagnostikovati isključivanjem.

Hormonske bolesti: Dr. Li objašnjava da lizanje šapa može biti pokazatelj hipotireoze i hiperadrenokorticizma.

Autoimune bolesti: Dr. Li kaže da bi autoimune bolesti, uključujući pemfigus foliaceus i simetričnu lupoidnu onihodistrofiju, mogle biti odgovorne.

Rak: Ne treba isključiti ni rak, posebno kod starijih kućnih ljubimaca.

Hemikalije: Kontaktne alergije na hemikalije su relativno retke. Dr. Li je rekla da će lezije obično biti na drugim mestima na telu. Ako ste zabrinuti zbog hemijskog kontakta, očistite šape maramicom za kućne ljubimce i obratite se svom veterinaru.

Dr. Li savetuje da veterinar proveri da li vaš ljubimac stalno liže šape. Ona upozorava: „Ukor nije korisna medicinska mera. Ako ništa drugo, samo će otići u drugu sobu i lizati se. Ako je kućni ljubimac samotraumatičan, stavite mu ogrlicu jer neće znati kada da stane’.

Vlasnici kućnih ljubimaca treba da posete veterinara ako postoje znaci akutnog bola ili nelagodnosti, kao što je šepanje. Ako postoji hronično lizanje šapa ili infekcija, preporučuje se veterinarski dermatolog. Dr. Li preporučuje da tokom posete pitate veterinara o citologiji (tj. da pogledate dijapozitive pod mikroskopom). Ona objašnjava: „Prečesto, uprkos ovoj zabrinjavajućoj eri otpornosti bakterija, antibiotici se koriste kada su umesto njih potrebni antifungalni ili antiinflamatorni lekovi“.

Obično možete sačekati da vidite svog veterinara ili dermatologa primarne zdravstvene zaštite umesto da idete u hitnu pomoć ili veterinara za hitne slučajeve. Dr. Li objašnjava: „Ako nema životno opasnih razloga za lizanje šapa, a kućni ljubimac je inače sistemski dobro, onda zakažite pregled kod svog veterinara ili dermatologa.“ Možda će biti potrebno videti specijaliste ako se stanje nastavi.

Dr. Li takođe preporučuje nekoliko stvari koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu da rade kod kuće. Ako je pas lizao samo jednu šapu, dr Li predlaže da se proveri da li ima stranog tela, kao što je osak, trn, ubod pčele ili iver. Korisno je obučiti svog ljubimca da toleriše da ga dodirnete za šapu pre bilo kakve neprijatnosti. dr. Li objašnjava: „Ne dirajte šapu ako je kućnom ljubimcu dovoljno neprijatno da reža ili ujede.“

Da bi sprečio lizanje, dr Li preporučuje korišćenje kragne umesto čarapa. Ona kaže: „Uzimanje čarapa potencijalno može da prekine protok krvi. Pokrivanje šape takođe može da promeni okruženje, podstičući na taj način sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije. Pored toga, objašnjava ona, ne bi trebalo da koristite vodonik peroksid ili alkohol.

„Vlasnik ne treba da pretpostavi da je lizanje šapa samo ponašanje psa“, dodaje on. Umesto toga, veterinar prvo treba da isključi medicinske uzroke. „Ne pokušavajte suplemente protiv anksioznosti bez recepta. Ako se čini da postoji veoma bliska korelacija između određene aktivnosti i lizanja šape [npr. izlaziti, jesti određenu hranu, pakovati kofer, zvoniti na vrata], u redu je to snimiti ili zabeležiti’. Zatim razgovarajte o ponašanju sa svojim veterinarom, savetuje na kraju dr. Li, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.