Zašto psi plaču? Sigurno ne zbog tuge

Na jednom Instagram profilu posvećenom zdravlju životinja, dato je detaljnije objašnjenje zbog čega bi psi mogli da plaču:

– Ne postoje naučni dokazi koji bi pokazali da psi ili bilo koja druga životinja zapravo proizvode suze kao odgovor na ono što osećaju. Čini se da su ljudi jedina vrsta sposobna da se rasplače zbog osećanja. Ono što znamo je da psi mogu imati empatične, saosećajne odgovore kada nas na primer vide da brišemo suze i šmrčemo u maramicu.

Jedna studija pokazuje da uteha može biti „ugrađena“ u pse. Lizanje, mrdanje repom, stavljanje glave u tvoje krilo, samo su neki od vidova utehe.

Psi koriste razne vokalizacije da bi se izrazili. Štenci uče da cvile, kako bi privukli pažnju svoje majke, a ovo ponašanje se često prenosi u odraslo doba. Tvoj pas ti može dati do znanja da mu je potrebno nešto hrana, voda, wc ili samo maženje, upravo na taj način. Suze održavaju oči čistima i omogućavaju pravilno funkcionisanje. Ali, postoje li situacije kada bi suzne oči ukazivale na nešto drugo?

ALERGIJA

Ako je osetljiv ili ima alergijsku reakciju na nešto – polen, sastojke hrane, dim ili prašinu – oči mu mogu zasuziti.

SUZNI KANAL

Možda pas ima začepljen suzni kanal, zbog čega su oči psa vlažne i možda iritirane

INFEKCIJA

Ako je tečnost žuta ili krvava, to može biti simptom infekcije oka. Ostali simptomi uključuju nadražene ili otečene oči.

PRLJAVŠTINA

U njegovom oku bi mogla biti mrlja prljavštine. Suze u ovom slučaju treba da budu privremene. Ako ne, obratite se veterinaru.

IZGREBANA ROŽNJAČA

Ovo se češće javlja kod aktivnih pasa. Možda mu oči ne samo suze, već ih pas trlja šapom, trepće više nego obično ili ima upalu oko samog oka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.