U trendu

Zašto vas je ujeo vaš pas?

Kada pas ujede svog vlasnika, nastaju pomešana osećanja – šok, neverica, gnev, bol, a ponekad i krivica.

Često u tim situacijama vlasnici pomisle da će morati da se odreknu psa. Međutim, to ne mora da bude slučaj. Pročitajte kako treba postupiti u tim situacijama.

Naravno, bezbednost je na prvom mestu! Neposredno nakon ujeda, ostanite pribrani. Fizički ili verbalni ukor može pogoršati situaciju i podstaći da dođe do eskalacije agresivnog ponašanja. Pokušajte da odvedete psa u drugi deo stambenog prostora (kupatilo ili drugu sobu) kako bi svako imao uslove da se smiri.

Zatim procenite vašu povredu, koliko je rana duboka i pozovite lekara ili veterinara ukoliko je potrebno. Pokušajte da se setite i zapamtite okolnosti kako je do ujeda došlo, ispričajte stručnom licu, kako biste lakše rešili neželjeno ponašanje.

Vlasnici najčešće navode da je do nezgode došlo ukoliko su uznemiravali psa dok spava ili kada je u ležećem položaju, dok jede, kao i kada su pokušali da mu oduzmu neku stvar. Takođe, psi često ispoljavaju neželjeno ponašanje ukoliko se koriste kaznene mere ili im se dira bolno područje.

Kaznene metode i jaki verbalni ukori mogu povećati anksioznost i strah. Nakon incidenta, važno je da porazgovarate s veterinarom i sertifikovanim trenerom i uz njihovu pomoć zajedno prevaziđete neprijatnu sitaciju.

Naime, ne postoji sigurni lek protiv agresivnog ponašanja. Svaki pas je jedinstven i zahteva poseban tretman i može naučiti da bude tolerantniji i da ne pokazuje neželjeno ponašanje. Ali zapamtite, potrebno je raditi i na sopstvenom ponašanju, odnosno neophodno je naučiti da čitamo signale psa. I naravno, nikada ne pokušavajte da tretirate agresivno ponašanje bez stručne pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)