U trendu

Znate li zašto mačke donose miševe vlasnicima?

Ukoliko svoju mačku redovno puštate napolje, vrlo je verovatno da vam je ona pri povratku u kuću već nekoliko puta donela svoj ulov. Istraživanje časopisa Natural Communications otkriva zašto one to rade.

Uprkos činjenici da u kući verovatno samo spavaju ili se igraju, vrlo je verovatno da će se, ako ih pustite napolje, potpuno prepustiti svom lovačkom instinktu i pokušati da ulovi plen.

Mačke su vrlo spretni predatori te se koristeći svoje oštre zube i kandže vrlo lako prikradaju svom plenu. Imaju vrlo razvijen noćni vid i neverovatno su brze i okretne.

Lov je veština koju uče od majke, koja im donosi mrtve životinje, a nešto kasnije i polužive – kako bi mačići “završili posao”. Kada mačići dovoljno odrastu, majka će ih sa sobom povesti u lov. Na ovaj način ih uči preživljavanju u divljini.

Posmatrajući ovaj proces, stručnjaci su zaključili da mačke donose ulov svojim vlasnicima kako bi ih nahranili ili im se zahvalili za brigu. Taj “poklon”, kako ga mnogi nazivaju, obično su mrtve ptice, miševi ili slične manje životinje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.