U trendu

Znate li zašto psi moraju da se otresu čim izađu iz vode?

Sigurno ste primetili da psi uvek posle kupanja  kao da „poludi od sreće“ kada počne da sa sebe otresa vodu i/ili se trlja o nameštaj. A znate li zašto to radi?

https://youtu.be/6MOg6lu9JpU

Naučnih objašnjenja za ovakvo ponašanje nema, ali thedodo.com navodi nekoliko mogućih razloga. Jedno od logičnih objašnjenja jeste da se radi o instinktivnoj reakciji jer pas želi da njegovo krzno bude suvo i toplo.

Takođe, opterećen vodom pas se oseća neprijatno i što pre želi da se reši „tereta“. Tu je reč o klasičnom otresanju kad pas izađe iz vode, bez obzira na to da li je izašao iz kade ili reke, prenosi Index.

Ipak, uz otresanje, pseći izlazak iz kade ponekad prati i trljanje o nameštaj. Tako pas sa sebe pokušava da ukloni neprijtne mirise.

– Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i njuhom 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše, nekim psima smrdi – objašnjava Mohamed-Zadeh, veterinar zaposlen u klinici DoveLewis Emergency.

Otresanje i trljanje o nameštaj/tepih objašnjava se i kao pokazivanje stresa jer ne vole svi psi kupanje. Oni koji ga vole pak navedenim ponašanjima pokazuju koliko su uzbuđeni.

A koliko često treba kupati psa? Postoje psi koji nemaju miris, iako se nikad u životu nisu kupali. Učestalost kupanja zavisi od rase i najčešće dužini dlake i stanju kože, ali prosek je jedno kupanje mesečno.

Jer ako pas nema problema s kožom, ne postoji opravdani razlog da ga se često izlaže šamponima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.