U trendu

Znate li zašto vas mačke ližu?

Mačke su zagonetna bića. Iako su divni kućni ljubimci, njihovo ponašanje često može da nas zbuni. Na primer, jeste li se ikada zapitali zašto vas mačka liže? Zašto vam prolazi svojim malim grubim jezikom nalik na šmirglu po ruci ili licu?

Razloga za to ima više, a u razgovoru za Newsweek stručnjaci su naveli neke od njih.

Znak naklonosti

„Ako vaša mačka počne da vas liže dok ste zagrljeni, moguće je da pokušava d pokaže naklonost i sprijatelji se s vama“, rekao je stručnjak za zaštitu mačaka Danijel Kamings.

„Mačke se obično rado čiste, koristeći svoj grubi jezik kako bi uklonile prljavštinu i višak krzna sa svog tela. Međutim, ako su u istoj društvenoj grupi kao i neka druga mačka, mogu se poslužiti jezikom i negovati jedno drugo. To im pomaže da ostvare blisku vezu, a to se ponekad može dogoditi i među vrstama“, pojasnio je.

Mačke takođe mogu pokazati naklonost na mnoge druge načine, kao što su kontakt očima, govor tela i stvaranje zvukova poput predenja.

Skupljaju miris

„Mačke ližu da bi se oprale, ali mogu i nas lizati kako bi pokupile naš miris“, rekla je Anita Kisli, psiholog za mačke i autorka knjige Let’s Talk About Cats. „Naš telesni miris ili znoj takođe mogu da uzbude mačke, zbog čega nas nekad njuškaju ispod pazuha.“

Mačke imaju jako dobar njuh, 14 puta jači od ljudi. To je primarni način na koji identifikuju ljude i predmete, i imaju više od 200 miliona senzora mirisa u nosu, u poređenju s 5 milijuna koliko ljudi imaju.

Kamings je dodao da je još jedan razlog za lizanje deljenje sopstvenog mirisa.

„To im pomaže da pokažu da je druga mačka deo njihove društvene grupe i da joj se može verovati“, rekao je. „Ako vas liže, vaša mačka bi jednostavno mogla da vas označi kao sigurnog i da vam  do znanja da ste deo porodice.“

Osećaju se dobro

Osim što lizanjem prikupljaju mirise, neguju i pokazuju naklonost, mačke takođe uživaju u njemu. Kamings je otkrio da to oslobađa endorfine u njihovim mozgovima, zbog čega se osećaju dobro.

„To im daje prirodni ‘high’ pa je razumljivo da to mogu da urade u svakoj prilici, čak i ako to znači da će lizati vas umesto sebe.“

Iako je lizanje normalno i uglavnom pozitivna stvar, kada vaša mačka počne previše da liže, to može biti i loš znak. Zbog oslobađanja endorfina kada je mačka pod stresom, može se dogoditi da se služi lizanjem kako bi se oslobodila teskobe.

To bi se moglo da se manifestuje kao kompulsivno doterivanje, poznato kao psihogena alopecija, koja bi mogla da  bude podstaknuta promenom rutine ili okoline.

„Ako vas ili sebe preterano ližu, moguće je da se osećaju pod stresom ili teskobom, stoga ih odvedite kod veterinara da vidite mogu li vam pomoći da se identifikuje uzrok“, upozorava stručnjak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)