U trendu

Jedan miris za dame i gospodu

U trenutku kada se vodi polemika o nošenju abaje, burke i drugih tradicionalnih muslimanskih komada odeće u javnosti, drugačiji trend, čini se dolazi i to bez veće pompe.

Androgena moda, uniseks komadi ili jednostavnije rečeno garderoba koju podjednako mogu nositi i muškarci i žene, parfemi čiji miris privlači oba pola, razne „mazalice” povoljne za mušku i žensku kožu sve su prisutniji. I to ne samo u renomiranim kućama već i kod proizvođača sa oznakom „za svačiji džep”.

Dok jedni pozdravljaju smelost modne industrije ka uklanjanju rodne razlike drugi se pitaju šta je motiv takvog trenda?

I prethodnih decenija postojale su slične tendencije. Istine radi, u manjem obimu, a predstavljale su ih slavne ličnosti koje su svojim stilom, poput Dejvida Bouvija, izražavale stav prema društveno (ne)prihvatljivom određenju pola.

Ujedno se postavlja i pitanje: nisu li androgene linije sredinom druge decenije 21. veka tek novi način da se podiđe potrošačkim navikama, tačnije da se zaradi više novca i poveća profit?

Specijalizovani modni sajtovi podsećaju da je jedan od prvih poznatijih proizvoda početkom devedesetih godina 20. veka bio parfem „Si-kej” brenda Kelvin Klajn.

Iako nauka nije potvrdila da postoji međa između nota koje više pogoduju muškom i ženskom nosu, industrija lepote je definisala da su cvetni i vanilasti mirisi više za žene dok su drvenasti i jači, koji podsećaju na začine, za jači pol.

A onda je svedena četvrtasta bočica sve to opovrgla.

Devedesete su donele trend potekao sa ulica Sjedinjenih Američkih Država kroz predstavnike hip-hop kulture – nošenje istog modela džinsa među devojkama i mladićima. Praksu sa ulica preuzela je među prvima kompanija „Levi Štraus” sa farmerkama istog kroja za oba pola, nakon čega su tim putem krenuli i Tom Ford, „Šanel”…

Istoričari mode pojašnjenje traže u zapadnjačkom načinu oblačenja gde su košulja, pantalone, jakne sa kapuljačama postale svojevrsne uniforme reči koja stoji i u engleskom korenu termina „uniseks” („uni” od uniforme i „seks” od engleske reči pol).

Poslednja u nizu modnih kuća koja je izbacila androgenu liniju je španska „Zara”. Ovog proleća u njihovim objektima pojavilo se 16 komada jakni, dukserica, košulja, džempera sve u neutralnim bojama (crna, bela, siva). Razlika je jedino u veličini i prodaju se na istim štenderima.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar