U trendu

Samo u modi žene zarađuju više od muškaraca

Žizel Bundhen opet je prva na listi zarade supermodela sa 30,5 miliona dolara godišnjom zaradom, dok najbolje plaćeni model sveta Šon O’Praj jedva zaradi jedan i po milion. Razlika u platama između muškaraca i žena u svetu i dalje je u korist muške strane u gotovo svim sektorima osim jednom – modnom. Uz to, manekenke koje koračaju pistama i pojavljuju se na naslovnim stranama magazina svi mogu da imenuju, a imena muških modela ne zna gotovo niko.

Brojevi pokazuju da manekenke zarađuju milione dolara više od muškaraca, posebno one koje su ubrajaju među prvih deset najbolje plaćenih na svetu. Iako se povukla, 36-godišnja Žizel opet caruje na prvom mestu Forbsove ovogodišnje liste. Na vrhu je od 2002., a 2016. je prestigla Adrijanu Limu za neverovatnih 20 miliona dolara. Na trećem su mestu Kendal Džener i Karli Klos sa zaradom od po 10 miliona dolara, a milion dolara manje zaradile su Điđi Hadid i Rozi Hantington. O tim iznosima muškarci mogu samo da sanjaju. Samo su trojica iz top 10 prešla zaradu od milion dolara. Iza O Praja su Dejvid Gandi sa 1,4 miliona i Sajmon Nesman sa 1,1 miliona dolara.

I dok je Žizel, tvrdi Forbs, milione zaradila zahvaljujući reklamnim ugovorima sa Šanelom i Karolinom Hererom, Šon je odradio kampanje za Armani, H&M, Versaće, Salvatore Feragamo i Hugo Bos, ali nije uspeo da joj se približi.

Nisu, međutim, samo muškarci ugrožena grupa u modnom biznisu – to su svi osim belih devojaka. Naime, listu supermodela koji zarađuju milione uglavnom čine belkinje, osim Portorikanke Džoan Smals, tamnopute Jasmin Tuki i Kineskinje Liu Ven.

Uglavnom, muški modeli plaćeni su 75 posto manje nego ženski, tvrdi Elizabet Rouz iz britanske modne agencije Premier Models. Dok se devojkama plaća 52 hiljade dolara za nastup na revijama, muškarci dobijaju samo 13 hiljada dolara.

Nešto je ipak na strani muškaraca – vreme. Oni rade duže od ženskih modela. Dok one u tridesetim završavaju karijere, oni tada imaju najviše posla, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike