Znate li zašto muškarci nikada ne kopčaju drugo dugme na sakou?

Svima je dobro poznato pravilo koje nalaže da muškarci nikada ne zakopčavaju drugo dugme na sakou. Kada ustanu, zakopčaju prvo dugme, ali nikada ne i ono drugo. Jeste li se ikada upitali zbog čega je to tako? Ako ne služi svrsi, zbog čega uopšte postoji drugo dugme na sakou?

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu modnu zagonetku. Legenda kaže da je britanski kralj Edvard VII imao pozamašan apetit pa mu je njegov sako vremenom postao pretesan. Kao rešenje problema kralj je prestao da koristi zadnje dugme koje više nije mogao zakopčati, a podanici su, ne želeći da uvrede svog kralja, nastavili da slede ovaj trend koji se zadržao sve do danas.

Druga teorija zasluge daje kicošima, odnosno muškarcima koji su u svoje vreme posvećivali veliku pažnju doteranom izgledu. Oni su želeli istda istaknu slojeve odeće koju su nosili ispod odela pa su zbog toga držali otkopčano zadnje dugme sakoa.

Jedna od teorija je i da se zadnje dugme nosilo otkopčano zbog ugodnijeg osećaja za vreme jahanja u sakou.

Ipak, od svih teorija, modni direktor magazina GQ Robert Džonson (Johnson) ističe da mu je daleko najdraža ona o kralju Edvardu, dodajući za Hafington Post da “ne postoji ništa čudnije od kraljevske etikete“.

Danas muški sakoi obično imaju dva ili tri dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim. Pravilo “ponekad, uvek, nikad“ nalaže da se sakoi s tri dugmeta nose na način da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvek, a treće nikada. Na sakou s dva dugmeta pravilo nalaže da se prvo dugme obavezno kopča, dok se zadnje uvek drži otkopčano.

Bilo da je Edvard VII zaslužan za ovaj trend ili ne, današnji sakoi krojeni su tako da bi pristajali uz telo bez potrebe za kopčanjem zadnjeg dugmeta, čineći ih dovoljno uskim i strukiranim na pogled.

“Popušta napetost koju osećamo kada nosimo sako“, objasnio je Klajv Dilnot (Clive), profesor studija dizajna na Sveučilištu The New School, zbog čega muškarci imaju naviku držati zadnje dugme otkopčano.

Mnogi muškarci u današnje vrijeme radije nose u potpunosti raskopčan sako. U modnom bontonu, kada je u pitanju primereno odevanje i pristup odeći, poznato je pravilo da muškarci pre nego što sednu trebaju da otkopčaju sako kako ne bi povlačili ili oštetili materijal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.