Bez cigareta je super

Velika je stvar ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje i ukoliko ste uspeli to i da ostvarite. Nemojte biti začuđeni ako već posle nekoliko dana od prestanka osetite buđenje čula i priliv nove snage i energije. Posle svega tri nepušačka dana, već osećate da se lakše diše!
Nakon nekoliko nepušačkih dana, u vašoj krvi više nema ugljen-monoksida, a kiseonik se lakše apsorbuje, što je sasvim dovoljno da bolje i snažnije dišete. Ovo je pravi trenutak da vežbama ili sportskim aktivnostima koje iziskuju umereno naprezanje, kao što su plivanje, hodanje ili rad u bašti, povećate svoj kardiovaskularni kapacitet. Pošto u vašem organizmu više nema nikotina koji parališe nerve čula ukusa i mirisa, ova čula se ponovo bude i vi opet možete da uživate u već zaboravljenom ukusu i mirisu svojih omiljenih jela. Nemojte biti iznenađeni što će vam se i apetit naglo poboljšati, čak i do granica neumerenosti. Obratite pažnju na napade gladi koje ćete osetiti. Ukoliko baš ne možete da im odolite, pijte vodu ili častite sebe nekom osvežavajućom, ali ne preterano kaloričnom poslasticom.
Posle nekoliko meseci nepušačkog staža, vaš apetit se postepeno stabilizuje, a nakon još nekog vremena u toku kojeg uspešno odolevate duvanu, potpuno se vraćate u formu. Pravilnom ishranom održavaćete svoj organizam u najboljem redu, ali budite razumni i ne lišavajte se baš svega. Uvedite u svoju ishtranu jogurt umesto čokolade, a da biste umirili nerve koji su kod svežih nepušača napeti kao strune, naročito u prvim danima, pijte šolju toplog i blago zašećerenog mleka. Mleko deluje umirujuće na naš organizam, poput nekog starinskog antistres recepta. Uvek se setite da je sport vaš tajni adut! Jedan čas hodanja vredi više nego 25 popušenih cigareta. Zbog toga, kad god vam se za to ukaže prilika, pešačite do posla i trudite se da ne koristite lift.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.