Bez greške u govoru

Ukoliko želite da budete uspešni, da odajete utisak inteligentnog, dinamičnog i odgovornog muškarca, neophodno je da se pozabavite i načinom ophođenja sa svojim sagovornicima. Bez obzira na to gde se nalazite, osnovni principi koji se primenjuju u komunikaciji moraju biti isti.

Kada govorite pravilno, o sebi emitujete sliku pravog profesionalca i ličnosti od poverenja. Pored važnosti i smisla onoga što pričate, bitan je i način na koji izlažete svoje misli. Morate predviđati i moguća pitanja koja vam mogu biti postavljena i pripremiti sigurne odgovore na njih. Ne oslanjajte se na glasine u vezi sa onim što pričate, već isključivo na proverene činjenice. Budite pažljivi u iznošenju svog mišljenja kako vam se to kasnije ne bi olupalo o glavu.

Dok govorite, budite jasni i glasni. Nema ničeg goreg od sagovornika koji priča brzo i nerazumljivo. Ne može svako da bude dobar orator, ali potrudite se bar da govorite razgovetno. Kada želite da privučete pažnju svojih slušalaca, vrlo je važno da svom govoru date posebnu dinamiku. Menjajte svoj glas i tempo, strateški se zaustavljajte kod najvažnijih rečenica. Iz svog govora izbacite uzrečice i poštapalice – njima odajete sliku nesigurne i površne osobe.

Budite u toku sa svojim vremenom – nemojte koristiti zastarele reči i izraze. Trudite se i da ne skačete s teme na temu. Svoj humor koristite mudro kako ne biste bili pogrešno protumačeni, naročito kada prvi put razgovarate sa svojim sagovornicima. Tokom govora ne mlatite rukama, jer to odvraća pažnju slušalaca; držite ih mirno pored tela i zauzmite komotan položaj za izlaganje. Sagovornike gledajte pravo u oči i verujte u ono što pričate. Budite nepokolebljivi i uverljivi, bez obzira na to kome se obraćate, jer, znajte, to vam i te kako može pomoći i u muško-ženskoj komunikaciji. Dobar govornik je uvek na ceni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.