Bez treme

Da li se sećate kako ste se osećali pred neki javni nastup, takmičenje, ispit, ili pred prvi poljubac ili prvi seksualni odnos? Reklo bi se da je svim tim situacijama zajednička – trema. Ona se javlja svaki put kada se nalazimo u nekoj novoj a za nas veoma važnoj situaciji, i veoma ju je teško pobediti. Ali, nije ni nemoguće, i to treba uvek imati na pameti, bez obzira na okolnosti koje na prvi pogled možda i ne rade u našu korist.
Iako su navedene situacije veoma različite, trema objedinjuje njihove zajedničke karakteristike. Treba da se predstavimo u što boljem svetlu, izloženi smo pogledima, kritici i sudu drugih ljudi, a iako želimo da se pokažemo pred drugima, strahujemo od toga kako će nas oni proceniti. Znaci treme su uzbuđenost, „opsednutost“ događajem kroz koji treba da prođemo, kao i zabrinutost za njegov ishod. Pre samog događaja javljaju se crvenilo lica, lupanje srca, znojenje ruku, podrhtavanje glasa i suvoća usta. Sećate se svega toga, sigurno.
Sve to, naravno, može da nas „blokira“ u datom momentu, ali ako se ovi simptomi javljaju u blažoj formi, mogu da imaju veoma pozitivno dejstvo. Oni omogućavaju da maksimalno angažujemo svoje snage i da damo sve od sebe onda kada je to najbitnije. Da bismo pojačali pozitivna svojstva treme, a umanjili njen negativan uticaj, treba da se dobro pripremimo za situaciju koja nas čeka, isplaniramo vreme posvećeno pripremama, pa čak i da „isprobamo“ situaciju od koje strepimo.
U prevazilaženju treme katkad ume da bude najvažnije posedovanje realnih očekivanja. To podrazumeva dobro poznavanje sopstvenih mogućnosti (što se postiže analizom dosadašnjih rezultata) i postavljanje cilja koji je za nas ostvarljiv. Kada se situacija postavi na takav način, ostaje samo da sami sebi poželimo sreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.