U trendu

Šta je mikropenis i kako utiče na seksualni život muškarca?

Mikropenis je stvarno medicinsko stanje koje se može dijagnostifikovati. Odnosi se na stanje kada je penis manji od dve trećine onih standardne veličine. Veličina mikropenisa se može malo menjati kroz godine. Sve manje od oko 9 centimetara u erekciji može se smatrati mikroveličinom, piše magazin Health.

– U svetu koji je opsjednut veličinom, ova dijagnoza može uticati i na psihičko zdravlje muškarca. Mikropenis se dijagnostifikuje kod novorođenčadi, to nije stanje u kojem se penis normalne veličine iznenada smanjuje. Ne možete vremenom razviti mikropenis“, kaže urolog i stručnjak za seksualno zdravlje dr. Jamin Brambat iz Orlando Healtha.

– Mikropenis je verovatno uzrokovan hormonskom abnormalnošću tkom fetalne gestacije. Smatra se da je hormonska neravnoteža i niska proizvodnja testosterona u toj fazi razlog pojave mikropenisa. To stanje javlja se kod 1,5 od 10.000 rođene muške djece“, objašnjava dr. Araš Akavein.

– Normalna veličina penisa kod muške dece je 2,5 centimetra. Sve znatno manje od toga smatra se mikropenisom. Prosečan penis u opuštenom stanju dug je oko 9 centimetara, a u erekciji oko 22, pa se sve ispod 9 centimetara može smatrati mikroveličinom, kaže urolog dr. Odri Ri s klinike Klevlend.

Radi lakšeg upoređivanja, kreditne kartice dugačke su nešto manje od 9 centimetara, odnosno oko 8,5 centimetara pa se tako može lakše detektovati problem ukoliko postoji.

Ova dijagnoza može biti teška za muškarca

– Svaka rasprava o mikropenisu dolazi sa socijalnim i kulturnim implikacijama i utiče na to kako muškarci sebe vide i prema kojim se standardima ocenjuju“, pojašnjava dr. Majkl Reitano, stručnjak za seksualno zdravlje.

Na Reditu postoji zajednica pod nazivom Mikropenis gde članovi postavljaju pitanja i komentarišu ovu pojavu. Može se pronaći dosta fotografija na kojima se nalaze lenjiri ili slični predmeti, poput flašice gaziranog pića, špila karata, baterija i slično, s kojima se upoređuje veličina penisa.

Ako muškarac nije zadovoljan veličinom penisa, ne znači da ima mikropenis. Neki su mali, ali ne baš toliko mali. Drugi su skriveni u naborima masti. Poznati su i primeri stanja poznatog kao zakopani penis što ne predstavlja mikropenis.

„Ponekad novorođenčetu s mikropenisom možete dati gomilu testosterona tokom prva tri meseca života i dovesti do toga da penis naraste, a lečenje testosteronom može biti efikasno sve dok se radi pre puberteta“, navodi dr. Ri.

Prema rečima dr. Akaveina, druga opcija je i operacija, odnosno faloplastika. To je operacija kod koje se koristi tkivo s drugih mesta na telu kako bi se stvorio novi, povećani penis (i uretra) za pacijenta.

Mogu imati potpuno normalan seksualni život

Muškarci koji imaju mikropenis mogu postići erekciju, masturbirati, imati orgazam ili mokriti. Ali se može dogoditi da ne mogu da imaju penetrativni seksualni odnos. To znači da je i za začeće deteta potrebna tehnologija potpomognute oplodnje, kaže dr. Brambat.

– Iako to može biti neprijatno stanje za neke muškarce, i oni mogu imati potpuno normalan seksualni život, kako za njih, tako i za partnera. Veličina je, dodaje, najmanje bitan faktor za to da muškarac partnerki pruži užitak, navodi dr. Reitano.

Seksualni pedagog dr. Kait Skalisi preporučuje da se muškarci koji pate od ovog stanja usresrede na polne radnje koje se mogu izvesti, a ne na one koje ne mogu.

– Možete doživeti puno zabave i zadovoljstva prstima, ustima i igračkama. Kaiš i igračke koje produžuju penis mogu pomoći da penis deluje duže, dok su vibratori korisni za stimulaciju najosetljivijeg dela ženinih genitalija – klitorisa i G-tačke. Eksperimentisanje s položajima tokom odnosa može pomoći. Jastuci ispod bokova partnera mogu produbiti penetraciju, na primer. I pseća poza dobra je opcija za male penise, jer veći penisi mogu uzrokovati neprijatnost ili bol, zaključuje dr. Skalisi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.