Bračna dosada (2)

Teško je reći šta je to uspešan brak. To bi trebalo da bude zajednica koja pruža maksimalnu i neometanu profesionalnu orijentaciju svakog partnera, a koja uz poštovanje i snažne emocije i kroz decu dobija nov kvalitet, a ljubav svoj konačni oblik. Međutim, svađe se ne mogu izbeći. Daleko od toga da u uspešnom braku nema svađa i rasprava. Krize su šansa za sazrevanje, a dobar se od lošeg braka razlikuje po načinu njihovog razrešavanja; na primer, samo rođenje deteta je kriza, jer muž i žena treba da se navikavaju na novu situaciju. Zato je za dobar i srećan brak potrebno da partneri nauče neke veštine: kako da se svađaju, a da jedno drugo ne omalovažavaju i ne vređaju, da nauče da slušaju jedno drugo, da uvek budu svesni međusobnih različitosti, ali i da bogate seksualni život. Brak nije spajanje dvoje u jedno, već kreiranje novog odnosa.

Treba što više razgovarati, jer ćutanje nije dobro. Neki bračni parovi mogu dugo da trpe nesuglasice, pa čak i da se mrze, jer je strah od rastave jači. Čarobni štapić ne postoji, tako da parovi sami moraju da nađu razrešenje kako bi sačuvali brak. Najopasnija stvar je kada brak pređe u rutinu. Činjenica je da posao i svakodnevne obaveze naprosto potiskuju romantiku u dugogodišnjim vezama, u koje spada i brak. Sve polako prelazi u rutinu i donosi manje zadovoljstva.

Zato, ako mislite da je stvar u komadu papira, varate se; ni oni koji su bez službenog „da“ vezali svoje živote u vanbračnu zajednicu nisu pošteđeni dosade i nesporazuma. Brak nije bauk, a nije rešenje ni pocepati papir. Ako odlučite, a to samo vi možete, da ima smisla spasavati vezu, potrudite se da vaš odnos bude potpuniji i maštovitiji. Brakom nećete rešiti probleme – pre će vam se dogoditi da platite previsoku cenu. Za brak jednostavno treba imati smelosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.