Brzi kao munja

Danas svi žele brzo odlučivanje – šefovi, kolege, klijenti, ali vi želite da dobijete na vremenu i da razmislite. Treba vam brzo smišljen i mudar odgovor, a da pri tom ostavite sebi vremena za razmišljanje.

Ukoliko vam šef iznenada ponudi bolje radno mesto, pod jedan, obavezno mu se zahvalite što misli na vas, ali posle toga dodajte da o pojedinostima novog posla koji vam je ponuđen možete da porazgovarate za nekoliko dana. Kakav efekat izaziva takva izjava?

Pre svega, osetiće vaš interes, ali će takođe primetiti da se niste paralisali od zahvalnosti i poverenja koje oseća prema vama. Pored toga, činjenica da ste spomenuli pojedinosti o kojima želite dodatno da razgovarate staviće mu do znanja da vaš rad nije besplatan. Ukoliko neko od kolega zatraži vašu pomoć za svoj projekat, nemojte ih odmah odbijati pod izgovorom da ste preopterećeni čak ako to i jeste slučaj. Najbolje rešenje će biti da preporučite nekoga za koga ste sigurni da će obaviti taj posao isto dobro koliko i vi. Vaše kolege steći će utisak da ste ih ozbiljno shvatili i da im nudite veoma konkretno rešenje njihovog problema. Ukoliko neki važan klijent želi da odmah zaključi ugovor sa vama, napravite sebi odstupnicu na taj način što ćete spomenuti da posle sastanka obavezno morate imati slobodnog vremena da zajedno proslavite sklopljeni posao – to će pokazati da imate stila.

Kada su u vašoj firmi potrebne nove ideje i kada se od vas očekuje da ih ponudite, a vi ih još uvek nemate, obavezno recite da baš razmišljate o tome i da neke ideje trenutno bacate na papir. U toj situaciji dobro pitanje je: „Mogu li da vam ih pošaljem preko mejla?“ Vaš šef će znati da ceni poštovanje koje ukazujete svom poslu pošto ne želite da izbacujete sirove i neobrađene ideje tek tako iz glave već se trudite da ih sistematizujete i obrađene ih pošaljete elektronskom poštom. Kada mudrim odgovorom kupite sebi još malo vremena za razmišljanje, prionite na posao kako ne biste razočarali i sebe, i šefa, i svoje kolege.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.