Budite kolegijalni

Da biste uživali u svom poslu, pored toga što ga volite, veoma je važno i da stvorite dobru atmosferu među svojim kolegama. U tome ćete sigurno uspeti ako se s kolegama dobro slažete, ako nemate rivalski odnos. U tom slučaju, vi ste pravi srećnik i sigurno vam nisu potrebni tuđi saveti da biste bili zadovoljni.

Međutim, ako odnosi u vašem poslovnom okruženju i nisu baš tako sjajni ili postoji visok rizik od sukoba, pravo je vreme da nešto preduzmete. Umesto da se raspravljate, budite jedan od onih koji šire dobro raspoloženje, komunicirajte sa svima, otvoreno razgovarajte o problemima, motivišite kolege da se ponašaju solidarnije i da na taj način ojačaju timski rad.

Da biste izbegli rutinu, trudite se da budete što kreativniji. Ne ograničavajte svoje sposobnosti, pokušajte da radite i ono u čemu baš i niste ekspert. Razmišljajte o novim idejama i postepeno ih ostvarujte. Ne zaboravite da su razumevanje i tolerancija osnovni preduslovi za dobru atmosferu. Zato je dobro da preko nečega i pređete, poslušate savet, pa i pomognete kolegi kada ima problem. Takmičenjem, sukobima i burnim reakcijama sigurno ćete stvoriti lošu sliku o sebi u poslovnom okruženju. Zato u kritičnim situacijama spustite loptu, izbrojte do deset pre nego što nešto kažete i naučite da se prilagođavate promenama.

Najveća mana mnogih ljudi, barem kada su u pitanju posao i odnosi s kolegama na radnom mestu, jeste sujeta. Umesto da stalno ističete samo svoje zasluge, spustite se na zemlju i naučite da više cenite tuđi rad i da prihvatite konstruktivnu kritiku. Ukoliko uspete da iskontrolišete svoju negativnu energiju na pravi način, ukoliko uspevate da je pretvorite u pozitivnu energiju dok ste na radnom mestu, velika je verovatnoća da ćete u svakom radnom kolektivu biti dobrodošao saradnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.