Čuvajte kolena

Dok mirujemo, kolena nose gotovo svu težinu našeg tela, a kada se krećemo, opterećenje koje ona trpe se upetostručuje. Zahvaljujući ovom paru vrlo složenih zglobova, čovek je u stanju da stoji, trči, pliva i skače. Mada su, anatomski posmatrano, kolena ista i kod muškaraca i kod žena, u zavisnosti od godina i fizičkih aktivnosti broj povreda i bolesti kolena mnogo je veći kod muškaraca.

Ukoliko je reč o muškarcima koji imaju krupniju građu, cela težina tela prebacuje se na sredinu kolena, ona se brže troše i podstiču nastanak veoma bolne unutrašnje ili spoljašnje artroze kolena, koja se dodatno pojačava kada se uđe u pedesete. Bavljenje sportom može da bude od koristi vašem organizmu jer doprinosi njegovom zdravom funkcionisanju, ali i tu treba obratiti pažnju koju kolena, kao izuzetno osetljiva, jednostavno zahtevaju.

Fudbal i skijanje su najrizičniji. Čak trećinu svih povreda u fudbalu i na skijanju čine povrede kolena, pre svega prednjeg ukrštenog ligamenta, kada najčešće puca meniskus. Takva povreda može vas trajno sprečiti da se bavite nekim od svojih omiljenih sportova. Glavni uzroci ovakvih nevolja su veliki zamor ili nedovoljna priprema pre početka bavljenja sportom. Vežbe zagrevanja nisu izmišljene bez razloga, to morate znati.

S druge strane, košarkaši, odbojkaši, pa i teniseri često boluju od tzv. skakačevog kolena, koje se manifestuje jakim upalama tetiva zbog čestih skokova uvis. Zbog toga se obavezno pripremite pre svakog sportskog naprezanja i budite obazrivi prilikom skokova. Pri doskoku se dočekajte na prste i prednji deo stopala kako biste maksimalno ublažili udarac i čim doskočite, pripremite se za nov skok. To možete uvesti i kao malu vežbu koju ćete pred svaki trening ponoviti na svakih petnaestak minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.