U trendu

Da ne posenilite tako mladi

Da li spadate u onu grupu muškaraca koja zbog ubrzanog tempa savremenog načina življenja često zaboravlja određene događaje? Ili ne možete da se setite nečijeg imena? Zaboravljate obećanja? Zaboravljate da su to sve stvari koje mogu da štete vašem privatnom životu jednako kao i vašoj karijeri? Loša memorija, fakat, ne sme da bude opravdanje za greške koje pravimo, pogotovo ne za one koje nas mogu koštati više od izlaska na loš glas, kao što je požar zato što smo zaboravili da isključimo ringlu, ili gubljenje dokumenata, jer smo ih stavili na krov automobila i – zaboravili na njih. Memorijske veštine uvek treba „štelovati“.

Kao što nam spisak namirnica u prodavnici ponekad pomogne da kupimo sve što nam je potrebno, nije zgoreg napraviti i listu obaveza koje nas čekaju u toku svakog dana. Svaku obavezu treba vizuelizovati – povezati je s određenom slikom. Što je ta slika upečatljivija, to ćemo lakše zapamtiti šta treba da uradimo. Kratkotrajno pamćenje ima limitirani kapacitet za primanje informacija, kao i dužinu koliko se te informacije zadržavaju. Da bismo neku informaciju zadržali u svom pamćenju, trebalo bi da je ponavljamo što više puta; informacije se ne gube ako ih ponavljamo, naprotiv, samo se pohranjuju dublje i možemo ih prizvati kada zatreba. Uostalom, setite se ponavljanja školskog ili studentskog gradiva.

Međutim, da bi određeni podaci bilo u vidu gradiva, bilo u vidu informacija mogli da ostanu u našoj memoriji, potrebno je da najpre razumemo smisao onoga što smo pročitali ili čuli. Nije teško zamisliti Evu Longoriju koja drži poslovni sastanak; takav prizor jeste zanimljiv, ali ako nam u glavi ostanu samo nepovezane i nerazumljive rečenice, efekat neće biti postignut. A ni Eva neće biti zadovoljna, možda smo joj već i ime zaboravili, odmah nakon upoznavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar