U trendu

Dajte sebi odmora (2)

Tehnologija nam omogućava da radimo duže i na različitim mestima i dopušta nam da radimo više stvari istovremeno, recimo, da čitamo mejlove i slušamo poruke sa sekretarice dok kucamo porukice na mobilnom. Tom haosu dodatno doprinosi društveni pritisak da budemo uspešni na svim poljima. Danas se od muškaraca na poslu očekuje više nego ikada, a pritisak da budemo savršeno uspešni nimalo ne popušta. Zahtevi na poslu, kao i zahtevi kod kuće postaju sve veći.
Kao društvo, mi verujemo da stalno treba nečim da se bavimo i da napredujemo. Zato nam ideja da ne radimo ništa izgleda kao gubljenje vremena. Radno okruženje je verovatno najveći izvor osećanja krivice. U našoj posustaloj privredi dopustiti da drugi saznaju da niste radoholičar čini se kao potez rizičan po karijeru. Ako svi drugi žure i laktaju se, a vi ne – ne možete a da se ne upitate šta nije u redu s vama.
To je strah od toga da ćete zaostati za drugima. Čak i na odmoru, ako niste dostupni, osećate se kao loš radnik? Uvek nosite svoj mobilni kako bi kolege mogle da stupe u kontakt s vama u svakom trenutku? Nosite i laptop s modemom da biste mogli da proveravate mejl? Nije ni čudo što se ponekad osećate kao da i niste otišli na odmor. Istina je da i posle radnog vremena mnogi muškarci nastavljaju s poslom. Muškarci koji su sami shvataju da neće sresti ženu svojih snova ako budu sedeli kod kuće. Polako počinje da se čini da će im, ako propuste samo jedan događaj, možda promaći i ona prava.
Međutim, postoji i način da se opustite kada ne radite ništa. Za početak, razmislite zašto se nervirate. Da li osećate grižu savesti, ili vam je prosto čudno, pošto niste navikli da ne radite ništa?
Može biti od pomoći ako stvar sagledate iz druge perspektive. Zar ne biste savetovali svojim prijateljima da se odmore, da uzmu predah i da se opuste od svakodnevnog stresa?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar