U trendu

Guma vas čuva

Ako ste vozač, onda znate da u okviru brige o svojim kolima veliku pažnju morate da posvetite i gumama. Tu nema pogovora. Od kvaliteta guma na vašim kolima zavisi kvalitet vaše vožnje; od guma na vašim kolima zavisi vaša bezbednost prilikom vožnje; od guma na vašim kolima zavisi i uživanje u vožnji. Sve to ukazuje na jednostavnu činjenicu – guma vas čuva. Zbog toga je izuzetno važno da pri kupovini budete veoma pažljivi i izbirljivi. To vam niko ne može zameriti u ovom slučaju. Kako zakoni većine zemalja propisuju, gume su istrošene kada preostali deo gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6 mm.
Za one koji su manje odgovorni ili brižni prema svojim kolima proizvođači guma unutar gazećeg sloja gume utiskuju indikator istrošenosti. Taj indikator postaje vidljiv kada se šara istroši, i to je nesumnjiv znak da gume treba zameniti novim, i to što pre, kako ne biste ugrozili svoju bezbednost. Ako vam se istrošila samo jedna guma, nemojte misliti da treba čekati da se to dogodi i s drugom. Izaberite je tako da bude od istog proizvođača, s istom šarom, istih dimenzija i brzinskog indeksa kao guma koja je "zdrava". Ako su šare na obe gume pomalo istrošene, zamenite ih sličnim gumama. Čak nije pogrešno ni da ih zamenite gumama drugog proizvođača, ali istog tipa i dimenzija. Osnovna funkcija gume jeste da nosi težinu vozila i zato morate biti sigurni da će moći da izdrži opterećenje.
Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Mnogi zaboravljaju da zimske gume ne stavljaju samo zbog snega i leda već zato što letnje gume gube svojstva kad temperatura padne. Gume za sve sezone mogu da budu dobar izbor. One su kompromis između dobrog ponašanja na suvom i vlažnom putu leti i dobrog ponašanja u zimskim uslovima, kada su na putu sneg i led.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar