Idealna jakna

Teško je pronaći idealnu jaknu, jer tražite komad odeće primenljiv u uslovima nepredvidivih varijacija temperature, u kome neće biti previše hladno, ali ni posebno vruće.

Ima onih koji će džins jaknu nazvati američkim klasikom, mada je ovde reč o gotovo globalnom modnom standardu. To neće biti ni najskuplji komad odeće u radnji niti najbolji model, pa ipak univerzalnost džins jakne, kao i široke mogućnosti kombinovanja, učiniće je vašim izborom. Tačno je da je reč o komadu odeće koji može izgledati dobro u različitim neformalnim kombinacijama i gotovo tokom celog dana, ali u manje opuštenim prilikama ovakva jakna ipak neće biti prihvatljiva. Upamtite i da se kardinalnom modnom greškom smatra upravo kombinacija džins jakne i farmerki. Priznaćete da ovaj tip uniformisanosti danas izgleda samo kao neoprostiva greška osamdesetih.

Jakna od tanjeg somota mogla bi biti dobar svakodnevni izbor, dok bi se ona od pliša sasvim sigurno pokazala kao posebno lukav potez u određenim situacijama. Zavisno od načina na koji ste je složili i dopunili modnim detaljima, pomogla bi vam da svoj izgled dopunite asocijacijom na engleskog plemića ili na zabavljača iz Las Vegasa. Ipak, pliš nije materijal koji svakome stoji, pa bi ga osobe s viškom kilograma morale zaboraviti. Zatim, prilično je zahtevan u kombinovanju i teško bi dobio dozvolu za nošenje u toku dana.

Mnogo primenljiviji može biti model od kože. Odnos prema odeći od kože je jasno podeljen: ili je volite ili ne možete da je smislite. Pravi ljubitelji kažu da im prija mnogo toga u vezi s njom: i dodir i miris, pa čak i zvuk koji se čuje dok je oblačite. Ukoliko je baš to vaš izbor, nema sumnje da će vam kožna jakna dati muževniji, grublji i buntovniji izgled.

Ako bolje pogledamo oko sebe, biće nam jasno da je ovo vreme renesanse formalnog odevanja. Bilo da je reč o strogom kodu oblačenja koji su neke firme propisale ili je to samostalna odluka, sve je više dobro formalno obučenih poslovnih ljudi u našem okruženju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.