Jednostavniji život (1)

Iako je to što želite da vodite ispunjen život odluka vredna svake hvale, možete doći i do tačke u kojoj se izlažete riziku da budete rastrgnuti na sto strana i napeti kao struna. Da li vam je poznato to osećanje? Sigurno da jeste. Pored premora, postoje i druge negativne posledice preopterećenosti. Možda želite da što više uradite, ali kada ste isuviše opterećeni, nijedan posao nećete obaviti najbolje što možete. Ako treba da razmišljate o previše stvari, koncentracija i produktivnost opadaju, kao i pribranost. Ironija je u tome što na kraju uopšte nemate vremena da uživate u onome zbog čega ste se toliko trudili.

Kako obuzdati taj haos? Tako što ćete naučiti da bolje uredite svoj haotičan i užurban život. Pojednostaviti ne znači odustati od stvari u kojima uživate. Pre je reč o tome da se otarasite svih nevažnih stvari koje vam obično odvlače pažnju i troše vreme kako biste bili u stanju da se više bavite onim što volite. Ako vam se ne dopada vaš radni prostor, nećete ni želeti da provodite vreme u njemu. Biće vam veoma teško da boravite u takvoj sredini i želećete da što češće budete van kancelarije. Nema sumnje da je vaš kalendar krcat obavezama, ali ako ste vi taj koji uvek planira i za druge, za kolege ili za prijatelje, dajte sebi malo odmora. Umesto da uvek dobrovoljno izigravate vođu grupe, predahnite i prepustite kormilo nekom drugom.

Ako ste već umorni od svega i ako vam je muka od lavine beskorisnih mejlova koji se obrušavaju na vaše poštansko sanduče u elektronskoj formi, napravite plan kako ćete srediti mejl boks i rasporediti dokumenta po odgovarajućim fasciklama. Ponekad uređenje virtuelnog života može biti odličan početak za sređivanje realnog života koji vodite svaki dan. Dišite punim plućima i trudite se da se što manje osećate prenapeto. To je najjednostavniji način da sebi olakšate život, a besplatan je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.