Koraci do sreće

Biti ambiciozan i težiti savršenstvu jeste nešto što je uvek i u svakoj prilici za pohvalu, ali je to istovremeno i nešto što u neumerenim dozama može da šteti zdravlju. Nema, naravno, ničeg lošeg u tome da budete malo manje savršeni a da umesto toga budete malo više ili, još bolje, mnogo više, srećniji. Da biste došli do toga, pokušajte da nešto promenite u svom odnosu prema poslu i načinu ponašanja. Na primer…

Zaboravite rečenicu: „Moram to da uradim.“ Umesto da sve svodite pod moranje, podelite deo posla s kolegama, a svoj deo posla radite i uradite najbolje što možete – to je dovoljno za početak. Nemojte biti jedan od ćutologa, koji nikada ne pokazuju svoja osećanja. Nema savršenih ljudi, pa nema ni razloga da savršenstvo očekujete od sebe. Pokažite drugima da ste ljudsko biće, a ne mašina, i više će vas ceniti i verovati vam. Našalite se ponekad na svoj račun, pokažite osećanja, radost ili brižnost, svejedno. Važno je samo da nemate strah od emocija. Tako ćete doći u stadijum da budete zadovoljni onim što jeste. Ukoliko stalno želite da postignete neki uzor, može vam se lako dogoditi da svoj život pretvorite u unapred izgubljenu trku. Budite zadovoljni onim što ste već postigli i onim što jeste. To dalje podrazumeva da sebi ponekad dozvolite i neku grešku. Vaše kolege će vas tek tada smatrati originalnom i samostalnom osobom.

Trudite se da naučite da prihvatite tuđe mišljenje. Uspostavite istinski dijalog s kolegama, ne plašite se da izrazite svoje mišljenje, da nekoga pohvalite ili kritikujete. Ako umete da se nasmejete sopstvenim greškama, na putu ste do uspeha – smeh je pre svega lekovit! Ne budite suviše strogi prema sebi, otkrijte i svoju zabavnu ili smešnu stranu. To može da iznenadi i vas i one koji su u vašem okruženju. Važno je da budete tolerantniji i prema sebi i prema drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.