Ne žurite s odlukom

Ako ste dobili ponudu za neki posao, nemojte da se zalećete u prihvatanju ili odbijanju dok je ne budete pažljivo razmotrili. Da biste realno stekli uvid u sve prednosti i mane posla koji vam je ponuđen, morate da izdvojite dovoljno vremena za analizu. Za početak, obratite pažnju na platu. Novac je svakako važna stavka, ali ne mora uvek da bude i najbitnija, posebno ako niste materijalno ugroženi. Ukoliko suma ne zadovoljava vaše prohteve, možda vam odgovara radno vreme ili mogućnost brzog napredovanja u karijeri. Ako je priča o plati obavijena velom tajne, moguće je da se radi o maloj svoti, koju poslodavac ne želi da istakne u prvi plan.
Pažljivo se usredsredite na analizu uslova rada. Ako nije posebno naznačeno, raspitajte se o mogućnostima za stalno zaposlenje, godišnjem odmoru, bolovanju, usavršavanju, napredovanju… Dok ne dobijete detaljne informacije o svemu tome, nemojte da prihvatate ponudu, da kasnije vaša neinformisanost ne bi bila samo vaš problem. Što se tiče radnog vremena, to što je predviđeno da radno vreme bude osam časova ne mora ništa da znači. Zato se raspitajte da li se od vas očekuje da radite prekovremeno ili vikendom i, ako je tako, da li će vam to biti plaćeno. Ukoliko je predviđeno da putujete ili idete na teren, proverite koliko je to često i da li firma snosi putne troškove.
Što se tiče pogodnosti, postoje firme koje odlično plaćaju zaposlene, ali se i najmanja greška skupo kažnjava. Proverite koliko je firma koja vam nudi posao „tolerantna“, da li kažnjava zaposlene zbog pet minuta zakašnjenja, dozvoljava li pauzu za kafu ili za svaku sitnicu morate da se javljate šefu, da li izlazi u susret zaposlenima s malom decom, bolesnima, trudnicama… Naravno, na kraju sve to uporedite sa svojim očekivanjima. Vi najbolje znate šta vam odgovara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.