U trendu

Oba pola muče iste muke (1)

Nekada su dečaci bili slobodnije vaspitavani od devojčica, ali danas pripadnici oba pola uživaju isti stepen slobode. Međutim, sa sve rasprostranjenijim bolestima koje se, naročito među mladima, prenose seksualnim putem i mladiće i devojke muče isti problemi, te oni danas dele sličnu, ako ne i istu, odgovornost. Na roditeljima je da ih informišu na isti način i da ih nauče kako da poštuju i sebe i druge.

Ukoliko ste roditelj koji ima dete u periodu adolescencije, razumljivo je ako vam je teško da s njim (ili njom) otvoreno razgovarate o seksu. Da bi vam vaše dete priznalo da je doživelo svoje prvo seksualno iskustvo, morate prethodno steći njegovo poverenje. Nikada ga ne prisiljavajte da vam sve kaže, pod izgovorom da „u krugu porodice uvek treba govoriti istinu“ ili da ste baš vi „njegov najbolji prijatelj“. I dete ima pravo na svoje tajne. Pored toga, 70 odsto tinejdžera smatra da se njihov seksualni život nimalo ne tiče njihovih roditelja. A šta se dešava kada na teren preispitivanja dođe seksualni život roditelja?

Ako vas vaš tinejdžer pita kako je vama bilo prvi put, nipošto ne ulazite u detalje. Ne govorite konkretno o sebi i svojim postupcima, nego uopšteno i samo o emocijama koje ste tada osećali. „I ja sam imao veliku tremu“, ili: „Žene prvi put retko dožive veliko zadovoljstvo“ – to su stvari koje bi tinejdžeri želeli da čuju. One će im uliti poverenje i neće ih sprečiti da se sledeći put slobodnije prepuste seksu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.