Plan vašeg treninga

Mada pojedine žene maliciozno tvrde suprotno, muško telo je po svojoj prirodi izuzetno, gotovo neverovatno adaptivno. Šta to znači u kontekstu napora koje ulažemo da svoje telo održimo u dobroj kondiciji? Što više napredujemo u svom treningu, to se naše telo brže adaptira na program koji izvodimo, a kada se adaptiranje konačno u potpunosti i dogodi, svaki dalji napredak se automatski zaustavlja. Zbog toga je izuzetno važno da u dogovoru sa svojim fitnes trenerom postupate onako kako vam se preporučuje da je najbolje. Treba imati na umu da veliki broj bildera ima stečenu sposobnost da odluči kada je potrebno da se promene stvari. Arnold Švarceneger je svojevremeno bio najbolji u tome. Menjao je program skoro svaki put kada je odlazio u teretanu. I njegovi mišići su rasli skoro neprekidno bez ikakvog zastoja.
Koliko često treba da se menja program i koje su to izmene koje bi trebalo napraviti? Nakon tri do četiri nedelje istog programa treninga, vaše telo se prilagodilo i spremni ste za promenu. Razlog zbog kojeg se telo adaptira na trening treba da se pripiše našem nervnom sistemu, koji uči da radi vežbu sve efikasnije i efikasnije, i to prilikom svakog treninga. Recimo, odradite nov trening za grudi ove nedelje. Pošto je stimulacija nova, možda ćete regrutovati 70-80 odsto vlakana grudnih mišića. Na sledećem treningu regrutovaće ih se malo manje, a do četvrte nedelje možda ćete angažovati samo 40-50 odsto netreniranih vlakana grudnih mišića. Tada je vreme za novu stimulaciju.
Istina je i da se naše telo najsporije adaptira na izbor vežbi. To praktično znači da menjanje vežbi nije toliko dobro koliko je dobro prilikom samog treninga menjati samo način na koji se one izvode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.