Pobedite salo (2)

Ono što nam oko struka pravi probleme neki od nas iz milošte zovu pivskim stomakom, šlaufom, pojasom za spasavanje i slično, dok u suštini imamo problem sa salom. U većini slučajeva on nastaje i kao posledica ispijanja piva, ali i usled konsumiranja hrane koja sadrži šećer ili puno skroba, kao što su hleb, testenine, hrana koja se pravi s brašnom, krompir i pirinač. Pravi kliše kada su dijete u pitanju glasi – jedite što više povrća. Međutim, taj kliše ne postoji bez razloga. I nema pogovora da ovaj kliše i te kako funkcioniše kada želimo da se lišimo viška kilograma.
U povrće može da spada sve što vam pada na pamet, osim krompira, šargarepe i kukuruza. Kad jedete više voća i povrća, povećava se količina celuloze i zbog toga se osećate siti. Što se tiče masnoća, iako automatski asociraju na salo, ne treba ih se plašiti. Masnoće koje se nalaze u mesu, omletu, maslinama, prelivima u kojima se nalazi maslinovo ulje, nemaju mnogo veze s gojenjem. To je u suprotnosti u odnosu na opšte mišljenje. Mnogo je bolje unositi njih nego prerađenu hranu. Znate na šta se to odnosi: na mesne nareske i uopšte sve one proizvode koje tako olako "smažemo" iz frižidera bez razmišljanja o tome da te prerađevine sadrže dodatu so (koja utiče na težinu i krvni pritisak) i šećer, kao i nitrate, koji se povezuju s povećanim rizikom od dobijanja raka. Umesto toga, jedite mlevenu govedinu i ćuretinu. Treba im samo nekoliko minuta da se skuvaju, a mogu da zadrže odličan ukus i sutradan.
Još jedna mala napomena – kada se kaže povrće, onda se zaista misli tako. Činjenica da ste u prodavnici videli "čips s povrćem" ne znači da ste slobodni da taj proizvod i konsumirate. Uopšte uzev, kada je u pitanju hrana koja sme, odnosno ne sme, da se konsumira, držite se sledećeg pravila (naravno, ukoliko zaista želite da smršate): ako je u kesi ili kutiji, zaobiđite je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.