Pobedite sebičnost

Jedan ste od onih tipova koji halapljivo čuvaju novac. Da li ste pri tom nekad pomislili koliko ste sebični i da biste morali da promenite nešto u svom ponašanju? Postoje različite vrste sebičnosti, a najgora je upravo ona kada neko u svojoj strogoj štednji vidi jedini životni cilj. Ako ste se čak i pronašli u tome, pravo je vreme da promenite odnos prema trošenju i da se malo opustite.

Već u prvoj šetnji gradom prisetite se dragih osoba i kupite im neki poklončić. Pozovite društvo u večerašnji izlazak i galantno platite dve-tri ture pića. Sedite i prisetite se šta sve imate, koliko ste finansijski moćni, pa to uporedite s nekim svojim osobinama, i manama i vrlinama. Uočite sami kolika je sličnost između materijalnog i duhovnog. Tek kada to budete učinili, videćete da vam je promena jednostavno neophodna. Kad god nešto kupite, ne razmišljajte odmah o tome koliko ste potrošili. Neka vam prva pomisao bude koliko ste zadovoljni kupljenom stvarčicom.

Kada nešto poklanjate, setite se samo koliko ćete tim lepim gestom obradovati dotičnu osobu. Sve su to male životne radosti koje će vam s vremenom postati veoma važne, daleko važnije od brige o tome da li trošite nešto više ili manje novca prilikom kupovine. Nema potrebe da vas ljudi smatraju za tvrdicu. Uostalom, zar znate nekoga ko bi uživao u tome da bude viđen kao Baja Patak? Potrudite se da to ne budete vi i realnije razmišljajte o novcu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.